Ma żółte, małe owoce. Pomidor Ola Polka to niska odmiana. Dorasta do 100 cm wysokości. Nadaje się do uprawy w ogrodzie i donicach.
Cechy: pomidor karłowy, z żółtymi owocami wielkości od orzecha włoskiego do małego jajka
Nadaje się do uprawy w gruncie i donicach.
Inna nazwa: Solanum lycopersicum Ola Polka
Wysokość: niski – około 100 cm
To odmiana sztywnołodygowa, ale potrzebuje podpór. Ma wyjątkowo grube pędy i duże, ciemnozielone liście. Pięknie prezentuje się np. na balkonie.
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)
Gdy pomidory Ola Polka mają około 5 cm wysokości, trzeba je przesadzić do pojedynczych doniczek.
Termin sadzenia do gruntu: koniec maja i początek czerwca (V-VI)
Gdzie sadzić: grunt, tunel foliowy, donice na balkonie i tarasie (koniecznie duże o pojemności co najmniej 10-15 litrów)
Termin zbioru: sierpień – wrzesień (VII-IX)
Owoce: żółte; wielkości od orzecha włoskiego do małego jajka; okrągłe; zebrane w gronach po 2-4 (dojrzewają stopniowo); miąższ średnio słodki, lekko kwaskowaty, mięsisty, smaczny; skórka mocna; nasiona nieliczne; piętka zielona, niezbyt duża, trzeba ją wycinać
Mocno trzymają się pędów. Nie mają tendencji do opadania na wietrze oraz pękania.
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, do ryb, dekoracja dań
Stanowisko: słoneczne
Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa lub ziemia gnojowa
Podlewanie: obfite
Nie podlewać na liście. Podlewa się wyłącznie przy korzeniu. Często mokre liście to większe ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.
Pomidory Ola Polka lubią ściółkowanie, np. słomą (także rosnące w donicach).
Nawożenie: obfite
Nawozi się przynajmniej raz w tygodniu aż do 15 sierpnia. Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i stosować kilka razy w tygodniu.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Rośnie zdrowo i nie sprawia problemów, jeżeli pogoda jest sucha i słoneczna. Ma dość dużą odporność na zarazę ziemniaka.
Podczas deszczowego lata pomidor Poranek może być atakowany przez choroby grzybowe, jak alternarioza pomidora, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.
Warto wiedzieć
- Pomidor Ola Polka to polska odmiana. Wyhodowany został na początku lat 90. XX wieku.
- Żółte, podobne smaku owoce ma polska odmiana Aztek. Są jednak trochę mniejsze, a krzak jest jeszcze niższy.
2 komentarze
Ola Polka czy Poranek?
To zależy co kto lubi:) Rozmiarowo to podobne pomidory (jako krzaki). Poranek jest czerwony, a Ola Polka – żółta. Redakcja Niepodlewam bardziej lubi Olę Polka bo pasuje np. do ryby.