To karłowa, polska odmiana. Pomidor Babinicz można uprawiać przy podporach lub bez nich. Ma owoce czerwone, duże oraz średniej wielkości.
Cechy: pomidor karłowy z czerwonymi owocami
Inna nazwa: Solanum lycopersicum Babinicz
Wysokość: karłowy – 100 cm
Pomidor Babinicz ma wiotkie, samokończące pędy. Nie potrzebuje przycinania. Uprawia się go albo bez podpór albo przy palikach.
W uprawie bezpalikowej warto ściółkować ziemię, tak aby pędy pomidorów nie dotykały bezpośrednio ziemi. Dzięki temu zdrowiej rosną.
Liście są duże, ciemnozielone.
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)
Pomidory Babinicz uprawia się tylko z rozsady.
Jak zrobić rozsadę pomidorów CZYTAJ TUTAJ
Termin sadzenia do gruntu: koniec maja i początek czerwca (V-VI)
Gdzie sadzić: warzywnik, szklarnia, donice
Termin zbioru: lipiec – wrzesień (VII-IX)
Pomidory Babinicz doskonale dojrzewają również na parapetach.
Owoce: czerwone; duże i średniej wielkości, okrągłe; zebrane w gronach po 3-4 sztuki (dojrzewają prawie w tym samym czasie); miąższ czerwony, średnio słodki, mięsisty, soczysty, smaczny; skórka średnio gruba, dość mocna; nasiona nieliczne, duże, niewyczuwalne podczas jedzenia; piętka zielona, średnio duża, trzeba ją wycinać
Najlepszy smak pomidory Babinicz mają w połowie sierpnia (VIII). Plon jest dość obfity. Owoce nie mają tendencji do opadania na wietrze.
Zastosowanie: zupy, sałatki, marynaty, ketchup, dania duszone, na kanapki
Stanowisko: słoneczne
Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa albo gnojowa
Podlewanie: obfite
Nie należy podlewać pomidorów na liście lecz przy korzeniu. To zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.
Pomidor Babinicz lubi ściółkowanie słomą, zwłaszcza uprawiany bez podpór.
Nawożenie: obfite
Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu (aż do 15 sierpnia). Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i nawozić pomidora Babinicz kilka razy w tygodniu.
Polecane są nawozy naturalne, np. krowieniec, lub sztuczne do pomidorów.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
W uprawie amatorskiej pomidor Babinicz nie sprawia większych problemów.
W deszczowe lata oraz gdy jest często podlewany na liście bywa atakowany przez choroby grzybowe, jak alternarioza pomidora, zaraza ziemniaka, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.
Pomidor Babinicz nie jest wrażliwy na suchą zgniliznę wierzchołkową.
Warto wiedzieć
- Pomidor Babinicz to polska odmiana z 2002 roku.
- Nazwa Babinicz nawiązuje do powieści „Potop” Henryka Sienkiewicza (1846-1916). To pseudonim pod którym ukrywał się Andrzej Kmicic – jeden z głównych bohaterów książki. Miejscowość Babinicze była w jego włościach. Obecnie kilka miejscowości Babinicze jest na Białorusi.
- Istnieje też pomidor Bohun – nazwany na cześć bohatera powieści „Ogniem i mieczem” Sienkiewicza.
2 komentarze
Przydałoby się jeszcze zdjęcie w przekroju.
Niestety, nie mamy zdjęcia przekrojonego Babinicza.