
Po dojrzeniu jego owoce są kremowe. Patison Disco to polska odmiana znakomita ma placki, zapiekanki, marynaty.
Inne nazwy: Cucurbita pepo Disco, Dynia zwyczajna Disco
Cechy: roślina jednoroczna
To wczesna odmiana patisona. Nadaje się do uprawy w gruncie i pod osłonami.
Wysokość: 60-70 cm
Szerokość: około 100 cm
Patison Disco rośnie jak zwarty krzak; mało się krzewi. Na jedną roślinę trzeba przeznaczyć minimum metr kwadratowy powierzchni. Ma żółte kwiaty męskie oraz żeńskie (więcej męskich). Liście są jednolicie zielone.
Rozmnażanie: nasiona
Głębokość siewu: 2-3 cm
Zbiór: czerwiec – październik (VI-X)
Owocuje obficie aż do pierwszych przymrozków. Owoce są spłaszczone, jak szerokie, spłaszczone dzwony. Najpierw mają kolor jasnozielony, a w miarę dojrzewania stają się kremowe. Ich brzegi są mocno ząbkowane.
Zastosowanie: owoce – do faszerowania i panierowania, na zapiekanki, placki, sałatki, marynaty; kwiaty można panierować i smażyć
Młode owoce można jeść razem ze skórką oraz nasionami.

Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać i sadzić: warzywnik, pod osłonami
Gleba: żyzna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)
Najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku lub po nawożeniu kompostem.
Podlewanie: umiarkowane
Lubi ściółkowanie, np. słomą.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Podstawą dobrego plonowania jest zasilenie gleby przed siewem.
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych
Wyróżnia się odpornością na choroby grzybowe. W czasie deszczowej pogody, jeśli woda zatrzymuje się długo na kwiatach i owocach, mogą one gnić.
Ciekawostki
- Patison Disco to polska odmiana wyhodowana przed 1988 rokiem.
- Nazwę Disco można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Dyskoteka.