Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Papryka – uprawa i odporność
Owoce papryki. Fot. Niepodlewam

Papryka – uprawa i odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Nadaje się do uprawy w gruncie, pod osłonami, w donicach. Papryka to warzywo o jadalnych owocach: od słodkich po pikantne. Lubi słońce.

Inne nazwy: Capsicum annuum, Papryka roczna, Pieprz turecki

Dawniej paprykę nazywano najczęściej pieprzem tureckim oraz pieprzowcem. Istniały także inne nazwy: pieprznik, pieprz hiszpański, pieprzówiec. Wymienia je Józef Rostafiński w „Słowniku polskich imion rodzajów oraz wyższych skupień roślin poprzedzony historyczną rozprawą o źródłach” z 1900 roku.

Nazwa papryka pojawiła się w drugiej połowie XIX wieku, ale upowszechniła się dopiero po II wojnie światowej.

Papryka należy do rodziny psiankowate. Spokrewniona jest z takimi roślinami jak bakłażan, miechunka peruwiańska, miechunka pomidorowa, pomidor, ziemniak.

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 30-100 cm (w zależności od odmiany)

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: marzec (III), najlepiej do 20 dnia tego miesiąca

W polskim klimacie paprykę uprawia się jedynie z rozsady. Papryka posiana zbyt późno rośnie dobrze, ale słabo owocuje, bo polskie lato jest dla niej zbyt krótkie.

Termin sadzenia do gruntu: 20 maja – 10 czerwca (V-VI)

Gdzie sadzić: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, wysokie grządki, donice na balkonie i tarasie

Papryka bardzo dobrze rośnie w donicach. Do takiej uprawy warto wybierać odmiany drobnoowocowe, gdyż mają także walory ozdobne.

Zbiór: od lipca do października (VII-X)

Owoce: małe, średniej wielkości i duże; okrągłe i podłużne; po dojrzeniu żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe (w zależności od odmiany); skórka gładka; wewnątrz wiele nasion; pachną

Zastosowanie: do jedzenia w daniach duszonych, pieczonych, gotowanych i na surowo, np. w sałatkach, a także przyprawa do różnych potraw

Owoce papryki nadają się do jedzenia nawet jeśli nie są dojrzałe.

Owoce papryki. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Ziemia: żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)

Papryka ma podobne wymagania co do żyzności ziemi, jak np. bakłażan. Najlepiej ją uprawiać na stanowiskach w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.

Podlewanie: umiarkowane

Najwięcej wody potrzebuje podczas zawiązywania owoców oraz upałów.

Nawożenie: od czerwca do połowy sierpnia (VI-VIII); co tydzień

Odporność na mróz: brak

Toleruje krótkie spadki temperatury do 2 stopni Celsjusza.

Choroby i szkodniki: dobra

Papryka częściej choruje, jeżeli ma za mało światła i jest nadmiernie podlewana. Zagrażają jej m.in. antraknoza, fuzarioza, sucha zgnilizna wierzchołkowa, zgnilizna twardzikowa.

Ze szkodników uciążliwe mogą być drutowce, miniarki, mszyce, pędraki, ślimaki, wciornastki, zmieniki.

Ciekawe odmiany papryki

  • Hungarian Yellow Wax – owoce średniej wielkości; od bardzo do mało ostrych (w zależności od stopnia dojrzałości)
  • Oda – owoce duże; słodkie
  • Sweet Banana – owoce średniej wielkości; słodkie

Warto wiedzieć

  • Papryka uprawiana jest w Polsce co najmniej od XVIII wieku.
  • Bardzo długo paprykę nazywano pieprzem tureckim ze względu na ostry smak. W XVIII wieku uważano ją raczej za zioło niż warzywo oraz środek do zwalczania pluskiew.

Tak o papryce pisał ks. Krzysztof Kluk (1739-1796) w książce „Roslin potrzebnych, pozytecznych, wygodnych, osobliwie kraiowych albo Ktore w kraiu uzyteczne byc mogą utrzymanie, rozmnozenie, zazycie” z 1778 roku:

„Pieprz turecki: w ogrodach go chowają. Cukrem przyprawiony, albo z octem i kminem, wzmacnia żołądek. Też głowki iego skuteczne są na febry. W likwory iakie wrzucone ocet wyśmienity czynią, i prostey gorzałce przybraniem oslabioney moc i tęgość dayą”.

Rozsada papryki – kiedy i jak siać

papryka papryka uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleStorczyk cymbidium – jak podlewać
Next Article Aloes Delta Lights – uprawa i ciekawostki

Related Posts

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Różanecznik Nova Zembla – uprawa i ciekawostki
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.