Ma różowe owoce i liście cieniowane czerwienią. Okra Okinawa Pink to odmiana japońska. Jest bardzo smaczna. Potrawom nadaje kleistą konsystencję.
Inne nazwy: Abelmoschus esculentus Okinawa Pink, Gombo Okinawa Pink, Gumbo Okinawa Pink, Hibiscus esculentus Okinawa Pink, Ketmia jadalna Okinawa Pink, Piżmian jadalny Okinawa Pink
Cechy: roślina jednoroczna
To warzywo o jadalnych, różowych owocach przypominających strąki (o długości około 15 cm). Odmiana pochodzi z Japonii.
Wysokość: około 60 cm
Liście: zielone, cieniowane czerwienią; z czerwonymi nerwami i ogonkami
Kwiaty: czerwono-żółte
Zapach: delikatny, przyjemny
To także piękna roślina ozdobna. Kwiaty podobne są do malwy i ketmii (hibiskusa).
Rozmnażanie: nasiona
Zbiór: lipiec i sierpień (VII-VIII)
Jeśli jest ciepło i słonecznie i ciepło, owoce można zbierać już po 2 tygodniach od zapylenia kwiatów. Najlepsze w smaku są młode owoce okry, nie w pełni dojrzałe. Ich obrywanie sprawia, że pojawiają się nowe kwiaty i owoce.
Zastosowanie: zupy, dania duszone oraz gotowane na parze z warzywami, mięsem, rybami; na surowo jako przekąski, w sałatkach i dodatek do koktajli warzywno-owocowych; mrożonki i marynaty
Pod wpływem obróbki cieplnej owoce tracą różowy kolor. Ich zapach przypomina fasolkę. Smak okry Okinawa Pink jest delikatny, młode owoce można jeść razem z nasionami. Nadają potrawom lekko klejącą, gęstszą konsystencję.
Stanowisko: słoneczne
To warzywo ciepłolubne.
Gdzie siać: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice na balkonie
Gleba: żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)
Najlepiej rośnie w drugim roku po nawożeniu obornikiem albo na dużej dawce kompostu.
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: w uprawie amatorskiej lepiej unikać
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: odporna
Nie sprawia problemów, jeśli ma ciepło oraz dużo słońca. Nadmiar wody i brak dobrego nasłonecznienia sprzyja występowaniu chorób grzybowych oraz zamieraniu siewek.
Warto wiedzieć
- Okra to warzywo pochodzące z Afryki. Odmiana Okinawa Pink wyhodowana została na japońskiej wyspie Okinawa. Ten region Japonii słynie m.in. z długowiecznych mieszkańców.