Wykonuje się od marca do połowy lipca. Nawożenie figi jadalnej zapewnia lepsze owocowanie. Nigdy nie może być obfite, bo wtedy figa gorzej zimuje.
Figa jadalna w naturalnym środowisku rośnie na piaskach, często na skrajach pustyń, na wzgórzach. Nie jest wymagająca co do ziemi. Wystarcza jej przeciętna gleba ogrodowa. To i tak lepsze warunki, niż ma w naturze.
Figa jadalna nie jest rośliną żarłoczną. Może jej jednak zaszkodzić nadmiar nawozu, zwłaszcza azotu. Nadmiernie zasilana azotem figa rośnie bujnie i – niestety – słabo drewnieje przed zimą. To powoduje, że przenawożone figi gorzej zimują, zarówno w gruncie, jak i szklarni oraz donicach.
Poza tym nadmierne nawożenie figi jadalnej sprawia, że jej owoce znacznie wolniej dojrzewają (a często wcale). Dlatego figi trzeba zawsze nawozić z umiarem oraz rzadko. Lepiej dać mniej nawozu niż za dużo. Figa jadalna wybacza również brak regularnego nawożenia.
Terminy nawożenia figi jadalnej
- Marzec
- Kwiecień
- Maj
- Czerwiec
- Lipiec – do 15 dnia tego miesiąca
Nawożenie figi jadalnej TRZEBA rozłożyć w sezonie na kilka razy:
- Figi w gruncie i szklarni – zasila się 2-3 razy (pomiędzy nawożeniami trzeba zachować przynajmniej miesiąc odstępu);
- Figi w donicach – zasila się raz w miesiącu.
Ostatnie nawożenie figi jadalnej powinno być zrobione nie później niż 15 lipca (VII).
Jaki nawóz
Do nawożenia figi jadalnej najlepsze są nawozy, które mają azotu proporcjonalnie tyle samo lub mniej niż potasu i fosforu. Unikać trzeba nawozów z dużą ilością azotu. To mogą być:
- Nawozy mineralne (sztuczne) – np. do bonsai lub roślin kwitnących;
- Nawozy naturalne – np. na bazie odchodów dżdżownic do roślin kwitnących.
Dawki stosuje się według instrukcji na opakowaniu.
Więcej o uprawie figi jadalnej CZYTAJ TUTAJ