Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Modrak morski – uprawa i odporność
Modrak morski (Crambe maritima) ma charakterystyczny kolor: zielony w modrym odcieniu. To warzywo odporne na mróz. Fot. Niepodlewam

Modrak morski – uprawa i odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To warzywo kapustne odporne na mróz. Modrak morski przyrządza się jak jarmuż, brokuł czy szparagi. I podobnie smakuje. Toleruje zasolenie gleby.

Modrak morski (Crambe maritima) ma charakterystyczny kolor: zielony w modrym odcieniu. To warzywo odporne na mróz. Fot. Niepodlewam
Modrak morski (Crambe maritima) ma charakterystyczny kolor: zielony w modrym odcieniu. To warzywo odporne na mróz. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: chou marin, kapusta morska, katran primorskij, modrak nadmorski, Sea Kale

Cechy: bylina jadalna

Modrak morski w ogrodach uprawia się jako warzywo. Rośnie dziko nad brzegami mórz, np. Bałtykiem (w Norwegii) czy Północnym (Wielka Brytania).

Należy do rodziny kapustowatych. Modrak morski jest spokrewniony np. z brokułem, jarmużem, kalafiorem, kapustą. Jadalne są jego liście oraz ogonki liściowe. Modrak morski przyrządza się podobnie jak jarmuż. W smaku przypomina mieszankę jarmużu, szparagów i brokułów. Można też jeść kwiaty modraka, np. jako dodatek do sałatek.

Wysokość: 50-70 cm

Kwitnienie: maj (V)

Modrak morski bardzo łatwo zawiązuje nasiona. Kwitnie dość obicie. Kwiaty lepiej obrywać (i zjeść), by nie osłabiać roślin. Zostawia się tylko kwiaty na dorodnych modrakach, przeznaczonych do rozmnożenia z nasion.

Kwiaty modraków są białe. Mają po 4 płatki i 6 pręcików. Fot. Niepodlewam
Kwiaty modraków są białe. Mają po 4 płatki i 6 pręcików. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: wiosną lub jesienią; jest łatwe

Sposoby rozmnażania modraka morskiego:

  • Nasiona – wysiewa się w październiku (X) do gruntu (kiełkują wiosną następnego roku) albo wczesną wiosną, do 15 marca (III), do gruntu (jak tylko ziemia odmarznie). Siewki przesadza się na miejsca stałe, gdy mają po 4-5 liści.
  • Podział roślin – stare egzemplarze tworzą kępy, które można podzielić szpadlem. Taką sadzonkę z korzeniem sadzi się do gruntu.
  • Sadzonki z bocznych odrostów – powinny mieć po 7-10 cm długości. Ukorzenia się je wiosną w gruncie albo doniczkach. Modraki ukorzenione w doniczkach sadzi się potem do gruntu. W doniczkach można je łatwo przewozić, np. by dać komuś w prezencie.

Zbiór: od wiosny do jesieni

Z bardzo młodych modraków zrywa się tylko pojedyncze liście. Ze starszych można obrywać ich więcej, w miarę zapotrzebowania w kuchni.

Modrak morski nadaje się do wybielania, wtedy jest bardziej delikatny. Najprostszy sposób to przykrycie modraków wiosną drewnianą skrzynką. Na nią można jeszcze narzucić np. słomę czy włókninę. Tak wybielony modrak przyrządza się jak szparagi (w podobnym terminie).

Można też przykrywać modraki tylko włókniną. Nie są wtedy wybielone, ale delikatniejsze w smaku. Poza tym włóknina chroni je przed bielinkami kapustnikami.

Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz do gotowania w wodzie i na parze, duszenia i pieczenia

Modrak morski w postaci surowej, podobnie jak inne warzywa kapustne, może powodować wzdęcia. Lepiej więc nie przesadzać z jego ilością na surowo na jeden posiłek. Po ugotowaniu czy upieczeniu można zjeść większą porcję modraka.

Modrak morski jest uważany za warzywo bardzo zdrowe, o podobnych właściwościach jak jarmuż czy brokuł. Zawiera m.in. dużo witaminy C. Zapobiega nowotworom.

Starożytni Rzymianie zabierali marnowany modrak na morskie wyprawy. Warzywo chroniło ich przed szkorbutem.

Modrak morski przez wieki chronił też przed głodem. Najprostsza potrawa to liście gotowane w morskiej wodzie. Taką kapuścianą zupę jedzono np. w Anglii.

Liście oraz ogonki liściowe modraka morskiego przyrządza się jak brokuł, jarmuż czy szparagi. Fot. Niepodlewam
Liście oraz ogonki liściowe modraka morskiego przyrządza się jak brokuł, jarmuż czy szparagi. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne i półcieniste

Modrak morski dobrze toleruje wietrzne stanowiska. Wiatr chroni go przed atakami szkodników, np. bielinka kapustnika.

Gdzie sadzić: warzywniak i rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna)

Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliną albo kompostu gliniastego, KONIECZNIE wilgotna; pH 6,6-7,8

Modrak morski może rosnąć w tym samym miejscu bez przesadzania nawet 15 lat i więcej. Najlepiej rośnie w miejscu obficie nawiezionym kompostem i obornikiem. Lubi ściółkowanie słomą.

Bardzo dobrze toleruje zasolenie, np. będzie rósł w ogrodzie po zalaniu przez fale morskie czy tzw. cofkę (zdarza się w Polsce) oraz w pobliżu ścieżek posypywanych solą w czasie zimy.

Podlewanie: obfite

Modrak morski musi mieć wilgoć w glebie. Gdy ma za sucho, ginie. Dlatego w ogrodzie łatwiej go uprawiać w półcieniu i na ściółce ze słomy. Wtedy mniej wody wyparowuje z gleby.

W naturze modrak morski bardzo dobrze rośnie na słonecznych, kamienistych plażach, w miejscach, gdzie morze wyrzuca np. wodorosty.

Nawożenie: kilka razy w sezonie rozcieńczonym nawozem naturalnym, np. gnojówką z pokrzyw lub gnojówką zwierzęcą (zrobioną np. z odchodów gołębi, koni, królików, krów, kur).

Odporność na mróz: bardzo dobra

Modrak morski jest całkowicie odporny na mróz. Warto go na zimę ściółkować, np. słomą.

Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty

Ze szkodników najbardziej uciążliwe są bielinek kapustnik oraz pchełka ziemna.

Z chorób modrak morski może atakować kiła kapusty (zakażeniu sprzyja kwaśny odczyn gleby).

Warto wiedzieć

  • Modrak morski można spotkać na plażach, np. norweskich, niemieckich, estońskich, angielskich. Nie wolno go zrywać. Bo to roślina rzadka i często pod ochroną, zagrożona wyginięciem w stanie dzikim. Być może modrak morski rósł kiedyś także na polskim wybrzeżu Bałtyku, ale został wytępiony.
  • Nasiona i sadzonki modraka rzadko są w sprzedaży w Polsce. Łatwo można je kupić w sklepach np. w Wielkiej Brytanii. Ciekawą odmianą, dostępną w angielskich sklepach, jest modrak morski Lillywhite. Wszystkie modraki bardzo dobrze rosną w polskim klimacie.
gleba zasolona co uprawiać kapusta odporna na mróz kapusta zimująca modrak morski uprawa warzywa bez rozsady warzywa kapustne warzywa odporne na mróz warzywa tolerujące sól
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGrusza Maria Ludwika – uprawa i odporność
Next Article Roszponka warzywna – przepis na gnojówkę roślinną

Related Posts

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.