Ich owoce nadają się do jedzenia od razu po zerwaniu z drzewa. Letnie odmiany jabłoni dojrzewają od lipca do września. Nie nadają się do dłuższego przechowania.
Letnie odmiany jabłoni są rzadziej uprawiane niż jesienne oraz zimowe. To najczęściej odmiany amatorskie. Rzadko są uprawiane w sadach wielkotowarowych, gdyż w czasie, gdy dojrzewają, ceny owoców są najniższe.
Poza tym jabłka dojrzewające latem słabo się przechowują. Niektóre są wrażliwe na transport, gdyż łatwo się obtłukują.
Jednak warto mieć w ogrodzie przynajmniej jedną letnią odmianę jabłoni. Nadają się do jedzenia prosto z drzewa, a także pierwsze szarlotki, sok oraz inne jabłkowe specjały.
Oto lista letnich odmian jabłoni:
Brzoskwiniowe
Inna polska nazwa: Brzoskwiniowe Letnie
Pochodzenie: XIX wiek lub wcześniej (prawdopodobnie Niemcy)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: smaczne, soczyste, lekko pachnące, idealne do jedzenia prosto z drzewa.
To jabłka deserowe. Trzeba je szybko zjadać, gdyż nie nadają się do przechowywania. Ta odmiana jabłoni była uprawiana w ogrodzie Radziwiłłów w Nieświeżu.
Charłamówka
Inne polskie nazwy: Borowina, Borowinka, Charłamowska, Charłamowskie, Dombrowski, Papierówka Jesienna
Pochodzenie: co najmniej XVIII wiek (prawdopodobnie Rosja)
Dojrzewanie: sierpień-wrzesień (VIII-IX)
Smak owoców: bardzo smaczne, w typie papierówek. Miąższ jest soczysty, delikatny, słodko-kwaśny.
To świetna odmiana deserowa. Nadaje się też na przetwory, soki, do ciast oraz suszenia.
Close
Inna polska nazwa: Klos
Pochodzenie: lata 30-40 XX wieku (USA)
Dojrzewanie: lipiec (VII)
Smak owoców: orzeźwiający, delikatny. Miąższ jest soczysty, słodko-kwaśny.
To odmiana deserowa, jedna z najwcześniejszych.
Cynamonowe
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: co najmniej XIX wiek (prawdopodobnie Niemcy albo Holandia)
Dojrzewanie: wrzesień (IX)
Smak owoców: z nutą cynamonową. Smaczne oraz soczyste.
To późnoletnie jabłka deserowe. Nadają się też do ciast i na przetwory.
Early Geneva
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: lata 70-80 XX wieku (USA)
Dojrzewanie: lipiec – sierpień (VII-VIII)
Smak owoców: słodkie, przyjemnie kwaskowate, soczyste.
Smaczna odmiana dojrzewająca w połowie lata.
Ginger Gold
Pochodzenie: 1969 rok
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: słodkie, soczyste, chrupkie
To popularne jabłko letnie w USA. Ma atrakcyjny wygląd.
Kalwila Letnia Fraasa
Inne polskie nazwy: Baranie Noski, Kalwila Letnia, Kaalwila Fraasa
Pochodzenie: XIX wiek (prawdopodobnie Niemcy)
Dojrzewanie: sierpień – wrzesień (VIII-IX)
Smak owoców: bardzo smaczne, soczyste, słodko-kwaśne, z nutą różaną.
To świetne jabłko deserowe późnego lata. Nadaje się również do ciast.
Katja
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: 1947 roku (Szwecja)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: pyszne, z nutą truskawek, bardzo soczyste.
To świetna odmiana deserowa. Nadaje się także ciast i na soki.
Melba
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: 1898 rok (Kanada)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: z nutą malin oraz truskawek, przyjemnie słodkie oraz kwaskowate.
To jabłko deserowe, nadają się też do ciast, na przetwory, cydr, sok.
Oliwka Żółta
Inne polskie nazwy: Biały Nalew, Inflancka, Oliwka Inflancka, Papierówka, Papierówka Najwcześniejsza
Pochodzenie: co najmniej XIX wiek (prawdopodobnie kraje nadbałtyckie)
Dojrzewanie: lipiec – sierpień (VII-VIII)
Smak owoców: pyszne, zwłaszcza jeśli dojrzewały w słońcu. Miąższ jest bardzo soczysty, kruchy, kwaskowaty, słodszy w owocach dojrzewających w słońcu.
To najbardziej lubiana letnia odmiana jabłek w Polsce. Owoce są świetne jako deserowe. Nadają się też do ciast, suszenia, na sok i kompoty.
Piros
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: 1963 rok (Niemcy)
Dojrzewanie: lipiec – sierpień
Smak owoców: delikatnie chrupkie, soczyste, słodkie, przyjemnie kwaskowate.
Smaczne jabłko deserowe. Nadaje się również do ciast.
Różanka Wirginijska
Inna polska nazwa: Wirginijska Różanka
Pochodzenie: przed 1850 rokiem (prawdopodobnie Francja)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: z nutą różaną, soczyste, delikatnie kwaskowate i słodkie, bardzo smaczne.
To odmiana deserowa. Nadaje się także do ciast, suszenia, na soki i przetwory.
Wcześniaczka
Inne polskie nazwy: Baranie Noski, Kalwila Letnia, Skorospiełka
Pochodzenie: co najmniej XVIII wiek (kraj nieznany)
Dojrzewanie: lipiec – sierpień
Smak owoców: bardzo soczyste, delikatnie słodkie i kwaskowate.
Smaczne jabłka deserowe, a także nadające się na soki, przetwory, kompoty, do ciast.