Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Komatsuna – uprawa i wymagania
Komatsuna to warzywo o jadalnych liściach. Rośnie błyskawicznie, także w donicach. Na zdjęciu jest odmiana Tendergreen. Fot. Niepodlewam

Komatsuna – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To warzywo bardzo łatwe w uprawie. Komatsuna rośnie błyskawicznie. Świetnie znosi przymrozki. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na balkonie.

Komatsuna to warzywo o jadalnych liściach. Rośnie błyskawicznie, także w donicach. Na zdjęciu jest odmiana Tendergreen. Fot. Niepodlewam
Komatsuna to warzywo o jadalnych liściach. Rośnie błyskawicznie, także w donicach. Na zdjęciu jest odmiana Tendergreen. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica rapa perviridis, Japoński szpinak musztardowy, Kapusta japońska, Szpinak musztardowy

Cechy: roślina jednoroczna

Należy do rodziny kapustowatych. Komatsuna jest spokrewniona m.in. z pak choi, rzepą, rzodkiewką. Jadalne są jej liście i kwiaty.

Wysokość: 15-30 cm

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Uwaga! Komatsuna jest znacznie wyższa w czasie kwitnienia. Pęd kwiatowy osiąga do 100 cm. Jest wiotki. Dlatego jeśli nie ma podpory, ścieli się po ziemi. W czasie kwitnienia liście stają się niesmaczne.

Najlepsza w smaku jest komatsuna młoda. Można ją jeść na surowo i gotować. Fot. Niepodlewam
Najlepsza w smaku jest komatsuna młoda. Można ją jeść na surowo i gotować. Fot. Niepodlewam

Liście: zielone lub fioletowe

Komatsuna jest uprawiana przede wszystkim dla jadalnych liści. W zależności od odmiany są zielone (częściej) albo fioletowe (rzadziej). Liście mają mniej lub bardziej falującą powierzchnię oraz gładkie lub ząbkowane krawędzie.

Kwitnienie: maj – czerwiec (V-VI)

Kwiaty komatsuny są żółte (podobne do kapusty). Ładnie, delikatnie pachną. Nadają się do jedzenia, np. dekoracji kanapek i sałatek.

Komatsuna łatwo się sama rozsiewa. Nasiona z roślin posianych wiosną wschodzą jeszcze w tym samym roku i plonują jesienią.

Kwitnąca komatsuna. Fot. Niepodlewam
Kwitnąca komatsuna. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Komatsuna to warzywo dnia krótkiego. Zakwita, gdy dni są długie. Dlatego KONIECZNIE musi być siana, gdy dzień jest odpowiednio krótki, czyli wiosną albo jesienią, aby zbyt wcześnie nie zakwitła. Liście kwitnącej kamatsuny są niesmaczne.

Komatsunę sieje się od razu na miejsca stałe.

Terminy siewu komatsuny:

  • Marzec
  • Kwiecień
  • Maj – tylko pierwsze dni
  • Sierpień
  • Wrzesień – tylko pierwsza połowa
Nasiona komatsuny. Fot. Niepodlewam
Nasiona komatsuny. Fot. Niepodlewam

Zbiór: po 3-6 tygodniach od siewu

Komatsuna wschodzi po 6-7 dniach. Do wykiełkowania potrzebuje temperatury od 2 stopni Celsjusza. Liście ścina się pojedynczo lub po kilka albo wyrywa całe rośliny z korzeniami.

Podczas wschodzenia komatsuna musi mieć lekko wilgotną glebę.

Zastosowanie: liście – do sałatek, na kanapki, koktajli warzywnych, dań duszonych i smażonych; kwiaty – do sałatek i dekoracji potraw

Komatsunę można jeść na surowo i w daniach gotowanych. Liście są soczyste, bez wyrazistego zapachu. Przypominają w smaku pak choi i kapustę pekińską lecz są od nich bardziej delikatne, neutralne.

Uwaga! Jedna z popularnych nazw komatsuny – szpinak musztardowy – sugeruje, że warzywo ma pikantny smak, jak musztarda. W rzeczywistości smak jest bardzo neutralny, zupełnie nieostry. Nazwa powstała, gdyż komatsuna przypomina z wyglądu gorczycę, która jest dodawana do musztardy, i jest z nią spokrewniona.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie sadzić: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia i donice

Komatsuna nie jest wymagająca. Rośnie błyskawicznie. Lubi chłód. Doskonale rośnie w donicach (dużych).

Komatsuna łatwo zawiązuje nasiona. Jest samopylna lecz pyłek z kwiatka na kwiatek muszą przenieść owady. Fot. Niepodlewam
Komatsuna łatwo zawiązuje nasiona. Jest samopylna lecz pyłek z kwiatka na kwiatek muszą przenieść owady. Fot. Niepodlewam

Ziemia: przeciętna

Komatsuna nie ma specjalnych wymagań co do ziemi. Lubi dodatek kompostu.

Podlewanie: umiarkowane

Komatsuna toleruje krótkie przesuszenie. Ma słabo rozwinięty system korzeniowy – wymaga systematycznego podlewania, jeśli ziemia jest sucha.

Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra.

Wschodząca komatsuna lubi lekko wilgotną ziemię. Siewki są podobne np. do siewek rzodkiewki. Fot. Niepodlewam
Wschodząca komatsuna lubi lekko wilgotną ziemię. Siewki są podobne np. do siewek rzodkiewki. Fot. Niepodlewam

Nawożenie: nie ma potrzeby

Komatsuna ma krótki okres wegetacji. W uprawie amatorskiej nie trzeba jej nawozić.

Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 10 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: na choroby – bardzo odporna, na szkodniki – średnio odporna

Komatsuna jest odporna na choroby. Rośnie zdrowo.

Ze szkodników uciążliwa jest pchełka ziemna. Skuteczną ochroną przed nią jest szczelne okrycie komatsuny – tuż po siewie – agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach.

Dziury w liściach komatsuny wygryzione przez pchełki ziemne. Fot. Niepodlewam
Dziury w liściach komatsuny wygryzione przez pchełki ziemne. Fot. Niepodlewam

Jak pozbyć się pchełek ziemnych CZYTAJ TUTAJ

Ciekawe odmiany kamatsuny

  • Comred – fioletowa
  • Rapido – zielona
  • Tendergreen – zielona

Warto wiedzieć

  • Komatsuna to warzywo uprawiane od wieków w Japonii, Tajlandii, Korei.
  • Według legendy nazwę komatsuna wymyślił szogun Tokugawa Yoshimune (1684-1751). Gdy w czasie podróży zatrzymał się w klasztorze, mnisi podali mi danie z liśćmi tej rośliny. Szogunowi zasmakowały i zapytał, jak roślina się nazywa. Mnisi odpowiedzieli, że nie ma nazwy lecz jadają ją na co dzień. Szogun nazwał ją Komatsuna – od nazwy pobliskiej rzeki Komatsu.
  • Obecnie kamatsuna jest popularna zwłaszcza w Japonii i USA.
  • W Japonii od setek lat uprawiane są inne warzywa z rodziny kapustowatych podobne do komatsuny. To mizuna oraz mibuna. Wszystkie są nazywane potocznie kapustami japońskimi.
jak uprawiać komatsunę kapusta japońska komatsuna komatsuna uprawa komatsuna wymagania szpinak musztardowy warzywa bez rozsady warzywa dnia krótkiego warzywa kapustne warzywa na balkon warzywa odporne na mróz
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleFasola Blauhilde – uprawa, smak, odporność
Next Article Tanie obrzeża trawnika – 10 pomysłów

Related Posts

Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność

Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność

Kapusta chińska – uprawa i wymagania

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.