Nie ma dużych wymagań, ale trzeba ją chronić przed chorobami i szkodnikami. Kapusta pekińska rośnie bardzo szybko. Jest odporna na przymrozki.
Inne nazwy: Brassica rapa, Kapusta właściwa pekińska, Pe-tsui
Cechy: roślina jednoroczna
Kapusta pekińska należy do rodziny kapustowatych. Spokrewniona jest z takimi warzywa jak kalarepa, kapusta głowiasta, komatsuna, pak choi, rzodkiewka. Jadalne są jej liście.
Wysokość: 20-40 cm
Uwaga! W czasie kwitnienia kapusta pekińska jest wyższa. Pęd kwiatowy osiąga do 100 cm. Podczas kwitnienia liście stają się niesmaczne.
Liście: zielone
Kwitnienie: czerwiec (VI)
Kwiaty kapusty pekińskiej są żółte. Nadają się do jedzenia, np. dekoracji kanapek i sałatek.
Rozmnażanie: nasiona
Kapusta pekińska zakwita, gdy dni są długie – staje się wtedy niesmaczna. Z tego powodu trzeba ją siać, gdy dni są odpowiednio krótkie, aby ją zebrać zanim zakwitnie.
Kapustę pekińską sieje się wprost do gruntu lub z rozsady.
Terminy siewu kapusty pekińskiej do gruntu:
- Kwiecień
- Czerwiec – druga połowa tego miesiąca
- Lipiec
- Sierpień – pierwsza połowa tego miesiąca
Terminy siewu kapusty pekińskiej z rozsady:
- Marzec – druga połowa tego miesiąca
- Czerwiec
- Lipiec – druga połowa tego miesiąca
Zastosowanie: sałatki, dania duszone i smażone
Smak kapusty pekińskiej jest neutralny, bez pikantnych nut.
Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień
Gdzie sadzić: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice, podwyższone grządki
Kapusta pekińska szybko rośnie.
Ziemia: żyzna, próchnicza, najlepiej z dużym dodatkiem kompostu; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,3)
Podlewanie: umiarkowane
Jest wrażliwa na brak wody, mimo że ma dobrze rozwinięty system korzeniowy.
Ziemia powinna być zawsze lekko wilgotna lecz nie mokra.
Nawożenie: nie ma potrzeby
W uprawie amatorskiej nie trzeba nawozić kapusty pekińskiej. Jedynie jeśli ziemia jest słaba, można kapustę pekińską zasilać – co 1-2 tygodnie – wolno działającym nawozem naturalnym, np. biohumusem.
Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 4 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: średnio odporna
Kapusta pekińska jest podatna na wiele chorób i szkodników. To m.in. czerń krzyżowych, kiła kapusty, sucha zgnilizna kapustnych.
Ze szkodników mogą ją atakować gąsienice, chowacze, mszyce, pchełka ziemna, śmietka kapuściana.
Ciekawe odmiany kapusty pekińskiej
- Hilton – nadaje się do siewu letniego, tworzy dość luźne główki
- Michihili – późna, tworzy dość luźne główki
- Optiko – wczesna, ma dobrą odporność na wybijanie pędów kwiatostanowych
Warto wiedzieć
- Kapusta pekińska pochodzi z Chin. W tym kraju jest uprawiana co najmniej od XV wieku.
- Pomnik kapusty pekińskiej znajduje się w mieście Suzhou (Chiny).
- Kapustę pekińską znano w Polsce już na przełomie XIX i XX wieku. Jednak była wtedy mało znana. W 1900 roku „Ogrodnik Polski” zaliczył ją do obiecujących warzyw przyszłości. Radził ją jeść następująco:
„Ogonki liściowe ugotowane z octem i masłem lub słoniną zastępują sałatę, liście mogą służyć do kapuśniaku. Ponieważ rośnie bardzo prędko, przeto może zastąpić kapustę, gdy świeżej jeszcze nie ma”.
Dopiero w latach 80. XX wieku kapusta zaczęła zdobywać popularność w Polsce, najpierw w bardzo dużych miastach. Początkowo była tak droga, że kupowali ją głównie… cudzoziemcy. Obecnie kapustę pekińską można kupić w sklepach cały rok.
Przeczytaj także: Warzywa przyszłości – wykaz z 1900 roku