Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Kalarepa – uprawa i wymagania
Kalarepa ma smaczne zgrubienia łodygi. Można je chrupać na surowo lub jeść gotowane i duszone. Fot. Niepodlewam

Kalarepa – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jest odporna na przymrozki. Kalarepa lubi żyzną, lekko wilgotną ziemię i słoneczne stanowiska. Siew na przełomie zimy i wiosny oraz wiosny i lata.

Kalarepa ma smaczne zgrubienia łodygi. Można je chrupać na surowo lub jeść gotowane i duszone. Fot. Niepodlewam
Kalarepa ma smaczne zgrubienia łodygi. Można je chrupać na surowo lub jeść gotowane i duszone. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica oleracea var. gongylodes, Kaulraben

Kalarepa jest uprawiana w Polsce od wieków. W XVIII wieku znano ją także jako kaulraben.

Cechy: roślina dwuletnia, ale uprawiana jest jako roślina jednoroczna (kalarepa w drugim roku uprawy zawiązuje nasiona)

Kalarepa preferuje umiarkowaną temperaturę. W czasie dużych upałów może zbyt wcześnie wybijać w kwiatostany. Zgrubienia zaś mogą być łykowate w smaku, zwłaszcza jeśli jednocześnie kalarepa ma za mało wody.

Wysokość: 50-70 cm

Rozmnażanie: nasiona

Kalarepa wschodzi po 5-10 dniach. Nasiona kalarepy najlepiej kiełkują w temperaturze około 14 stopni Celsjusza. Kalarepę uprawia się z rozsady – siew do skrzynek lub doniczek.

Kiedy siać kalarepę

  • 20 luty – 31 marca (na zbiór wczesny) – sadzenie w gruncie od 20 d0 30 kwietnia
  • 1-30 czerwca (na zbiór późny) – sadzenie w gruncie od 1 lipca do 15 sierpnia

Głębokość siewu: 1-1,5 cm

Jak zrobić rozsadę kalarepy CZYTAJ TUTAJ

Rozsada kalarepy. Fot. Niepodlewam
Rozsada kalarepy. Fot. Niepodlewam

Zbiór: po 60-90 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, dania duszone, zupy, zapiekanki, na surowo

Do jedzenia nadaje się przede wszystkim zgrubiała, kulista część łodygi. Jadalne są także liście i ogonki liściowe, ale nie są tak delikatne w smaku, jak zgrubienia łodyg.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie siać i sadzić: szklarnia, tunel foliowy, warzywnik, donice

Kalarepa dobrze rośnie również w donicach np. na balkonie. Pojemniki muszą mieć pojemność co najmniej 10 l.

Kalarepa rosnąca w donicy. Fot. Niepodlewam
Kalarepa rosnąca w donicy. Fot. Niepodlewam

Gleba: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)

Kalarepa najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku albo dużej dawce kompostu.

Podlewanie: umiarkowane

Kalarepa lubi mieć lekko wilgotną ziemię lecz nie mokrą. Korzeni się dość płytko lecz mocno.

Nawożenie: nie ma potrzeby w uprawie amatorskiej

Podstawą nawożenia kalarepy jest dobre przygotowanie ziemi przed sadzeniem.

Korzenie kalarepy. Fot. Niepodlewam
Korzenie kalarepy. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: dobra

Kalarepa bardzo dobrze znosi mróz do minus 5 stopni Celsjusza.

Choroby i szkodniki: odporny

Największym problemem w uprawie kalarepy są szkodniki. Jest ich wiele: bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, mszyca kapuściana, pchełki ziemne, piętnówka kapustnica, śmietka kapuściana, tantniś krzyżowiaczek.

Z chorób najgroźniejsza jest kiła kapusty.

Kalarepa rośnie zdecydowanie zdrowiej, jeśli jest zmianowana. Nie powinna rosnąć w tym samym miejscu częściej niż co 4 lata. Poza tym kalarepy nie uprawia się po innych warzywach kapustnych, jak brokuł, jarmuż, kalafior, kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kapusta włoska.

Ciekawe odmiany kalarepy

  • Delikates Biała – biała
  • Gigant – biała
  • Wiedeńska Biała – biała
  • Vienna Purple – fioletowa
Przekrojona kalarepa Delikates Biały. Fot. Niepodlewam
Przekrojona kalarepa Delikates Biała. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • W Polsce kalarepy uprawia się od wieków. Najprawdopodobniej znano więcej odmian niż obecnie.
    „Są z białemi, czerwonemi, i pstremi głowami” – pisał o kalarepach słynny botanik ks. Krzysztof Kluk w książce „O roślinach, ich trzymaniu, rozmnożeniu i zażyciu” w 1777 roku.
    Dawniej fioletowe kalarepy nazywano liliowymi i purpurowymi. Jednak najpopularniejsza była kalarepa Wiedeńska Biała.
Kalarepa Wiedeńska Biała. Fot. Niepodlewam
Kalarepa Wiedeńska Biała. Fot. Niepodlewam
kalarepa kalarepa uprawa kalarepa wymagania
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleHortensja pnąca – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Modrzew japoński – uprawa, odporność, cięcie

Related Posts

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.