Jest odporna na przymrozki. Kalarepa lubi żyzną, lekko wilgotną ziemię i słoneczne stanowiska. Siew na przełomie zimy i wiosny oraz wiosny i lata.
Inne nazwy: Brassica oleracea var. gongylodes, Kaulraben
Kalarepa jest uprawiana w Polsce od wieków. W XVIII wieku znano ją także jako kaulraben.
Cechy: roślina dwuletnia, ale uprawiana jest jako roślina jednoroczna (kalarepa w drugim roku uprawy zawiązuje nasiona)
Kalarepa preferuje umiarkowaną temperaturę. W czasie dużych upałów może zbyt wcześnie wybijać w kwiatostany. Zgrubienia zaś mogą być łykowate w smaku, zwłaszcza jeśli jednocześnie kalarepa ma za mało wody.
Wysokość: 50-70 cm
Rozmnażanie: nasiona
Kalarepa wschodzi po 5-10 dniach. Nasiona kalarepy najlepiej kiełkują w temperaturze około 14 stopni Celsjusza. Kalarepę uprawia się z rozsady – siew do skrzynek lub doniczek.
Kiedy siać kalarepę
- 20 luty – 31 marca (na zbiór wczesny) – sadzenie w gruncie od 20 d0 30 kwietnia
- 1-30 czerwca (na zbiór późny) – sadzenie w gruncie od 1 lipca do 15 sierpnia
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Jak zrobić rozsadę kalarepy CZYTAJ TUTAJ
Zbiór: po 60-90 dniach od siewu
Zastosowanie: sałatki, dania duszone, zupy, zapiekanki, na surowo
Do jedzenia nadaje się przede wszystkim zgrubiała, kulista część łodygi. Jadalne są także liście i ogonki liściowe, ale nie są tak delikatne w smaku, jak zgrubienia łodyg.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać i sadzić: szklarnia, tunel foliowy, warzywnik, donice
Kalarepa dobrze rośnie również w donicach np. na balkonie. Pojemniki muszą mieć pojemność co najmniej 10 l.
Gleba: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)
Kalarepa najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku albo dużej dawce kompostu.
Podlewanie: umiarkowane
Kalarepa lubi mieć lekko wilgotną ziemię lecz nie mokrą. Korzeni się dość płytko lecz mocno.
Nawożenie: nie ma potrzeby w uprawie amatorskiej
Podstawą nawożenia kalarepy jest dobre przygotowanie ziemi przed sadzeniem.
Odporność na mróz: dobra
Kalarepa bardzo dobrze znosi mróz do minus 5 stopni Celsjusza.
Choroby i szkodniki: odporny
Największym problemem w uprawie kalarepy są szkodniki. Jest ich wiele: bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, mszyca kapuściana, pchełki ziemne, piętnówka kapustnica, śmietka kapuściana, tantniś krzyżowiaczek.
Z chorób najgroźniejsza jest kiła kapusty.
Kalarepa rośnie zdecydowanie zdrowiej, jeśli jest zmianowana. Nie powinna rosnąć w tym samym miejscu częściej niż co 4 lata. Poza tym kalarepy nie uprawia się po innych warzywach kapustnych, jak brokuł, jarmuż, kalafior, kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kapusta włoska.
Ciekawe odmiany kalarepy
- Delikates Biała – biała
- Gigant – biała
- Wiedeńska Biała – biała
- Vienna Purple – fioletowa
Warto wiedzieć
- W Polsce kalarepy uprawia się od wieków. Najprawdopodobniej znano więcej odmian niż obecnie.
„Są z białemi, czerwonemi, i pstremi głowami” – pisał o kalarepach słynny botanik ks. Krzysztof Kluk w książce „O roślinach, ich trzymaniu, rozmnożeniu i zażyciu” w 1777 roku.
Dawniej fioletowe kalarepy nazywano liliowymi i purpurowymi. Jednak najpopularniejsza była kalarepa Wiedeńska Biała.