Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Kalamondynka – uprawa, odporność, cięcie
Kalamondynka jest spokrewniona z cytrusami. Kwaśne owoce zjada się razem ze słodką skórką, także niedojrzałe. Fot. Niepodlewam

Kalamondynka – uprawa, odporność, cięcie

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Nadaje się do uprawy w mieszkaniu lub oranżerii. Kalamondynka nie jest trudna w uprawie. Do jedzenia nadają się owoce nawet nie w pełni dojrzałe.

Kalamondynka jest spokrewniona z cytrusami. Kwaśne owoce zjada się razem ze słodką skórką, także niedojrzałe. Fot. Niepodlewam

Cechy: krzew albo niskie drzewko owocowe i ozdobne

Inne nazwy: Agridulce, Calamansi, Citrofortunella microcarpa, Citrus mitis, Kalamondin, Kalamondyn, Kalamondyna, Kalamansi, Kalamunding, Limau chuit, Limau kesturi, Limonsito, Pomarańcza kalamondin, Pamarańcza miniaturowa, Pomarańcza panamska

Pochodzenie: Azja (prawdopodobnie Filipiny)

Kalamondynka jest krzyżówką, spokrewnioną z cytrusami, uprawianą od wieków. Jej rodzice to mandarynka oraz kumkwat, najprawdopodobniej japoński.

Kalamondynki są popularne zwłaszcza na Filipinach, ale też w USA (na Florydzie i w Teksasie). Uprawiane są jako drzewka owocowe oraz ozdobne.

Wysokość: 1-3 m (w zależności od cięcia)

W donicach kalamondynki karłowacieją. Zwykle prowadzi się je do 1 metra wysokości. Wymiary kalamondynek można regulować cięciem. W oranżeriach osiągają 2-3 m wysokości.

Szerokość: 0,5-1,5 m (w zależności od cięcia)

W oranżeriach kalamondynki wyrastają na małe drzewka. Fot. Niepodlewam

Kwitnienie: marzec – czerwiec (III-VI)

Kwiaty: białe, pachnące

Owoce: jadalne; małe, okrągłe; skórka pomarańczowa, cienka (jadalna); miąższ segmentowy, z nasionami

Kalamondynki bardzo dobrze owocują na parapecie i w oranżeriach. Owoce są soczyste, kwaśne. Skórka zaś jest słodka. W Polsce dojrzewają w styczniu – marcu (I-III).

Nadają się do jedzenia w całości, bez obierania ze skórki, w postaci świeżej, mrożonej oraz w napojach i daniach na ciepło.

Uwaga! Nie trzeba czekać aż kalamondynki dojrzeją. Zwykle wykorzystuje się owoce nie w pełni dojrzałe, czyli z zieloną skórką. W praktyce kalamondynki można zrywać cały rok, bo albo są zielone, albo dojrzewają.

Kalamondynki zjada się na surowo, w sałatkach, zupach, ciastach. Popularne są napoje z kalamondynkami.

Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień

Zimę kalamondynki lubią spędzać w słabo ogrzewanych pomieszczeniach (około 10-15 stopniach Celsjusza). W mocno ogrzewanych pomieszczeniach mogą podsychać.

Ziemia: od kwaśnej do lekko kwaśnej (pH 5,5-6,5)

Kalamondynki najlepiej sadzić w ziemi do cytrusów.

Podlewanie: umiarkowane

Nawożenie: marzec- wrzesień (III-IX)

Polecane są nawozy do cytrusów.

Rozmnażanie: sposobów jest kilka; ogólnie kalamondynkę łatwo rozmnożyć

  • Ukorzenianie sadzonek – od marca do końca czerwca (III-VI) oraz wrzesień (IX); ukorzenianie trwa do 2 miesięcy. Sadzonka powinna być pobrana z owocującego drzewka;
  • Odkłady – po przygięciu do ziemi lub odkłady powietrzne. Odkłady robi się tylko na owocujących drzewkach;
  • Siew nasion – można je siać bez względu na parę roku od razu do doniczki. Tak wyhodowane kalamondynki rosną zaczynają owocować po kilku latach (wcześniej niż inne cytrusy);
  • Szczepienie – od końca marca do końca maja; najlepsze są oczka z przyrostów wiosennych tegorocznych lub jesiennych zeszłorocznych owocujących kalamondynek.

Cięcie: luty – marzec (II-III)

W sezonie wegetacyjnym można również przycinać lub uszczykiwać palcami młode przyrosty.

Wytrzymałość na mróz: do minus 10 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: odporna

Kalamondynka, jeżeli choruje, to zwykle nadmiernego podlewania (gnicie korzeni).

Ze szkodników kalamondynki atakują m.in. misecznik cytrusowiec, przędziorek chmielowiec i wełnowiec cytrusowiec.

Zapylacze: nie potrzebuje

Owoce kalamondynek mogą się zawiązywać po zapyleniu pyłkiem z tej samej lub innej rośliny. W każdym owocu jest zwykle po kilka pestek.

Ciekawa odmiana kalamondynki

  • Variegata – owoce i liście pstre
Kalamondynka Variegata. Fot. Niepodlewam

Ciekawostki

  • Kalamondynka jest uprawiana od wieków. Prawdopodobnie pochodzi z Filipin, ale spopularyzowali ją na świecie Amerykanie.

W 1899 roku kalamondynką zainteresował się David Fairchild (1869-1954) – słynny botanik amerykański i łowca roślin. Odkrył kalamondynkę w Panamie (dlatego bywa nazywana pomarańczą panamską), gdzie była od dawna uprawiana (być może przywieźli ją tam marynarze z Azji). Kilka lat później kalamondynki zaczęto uprawiać na towarową skalę w USA, a potem w innych krajach.

  • Kalamandynki są na Filipinach tradycyjnym składnikiem wielu dań, ale też używa się ich w medycynie ludowej, jako kosmetyk i środek do wywabiania plam. Stosowane są np. do pielęgnacji włosów, na trądzik, ugryzienia owadów, jako dezodorant.
jak uprawiać kalamondynkę kalamondynka kalamondynka uprawa kalamondynka wymagania
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleŚwierk pospolity Pendula – uprawa i ciekawostki
Next Article Sadzenie iksji – termin, głębokość, odstępy

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.