Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Jarmuż Starbor – uprawa, smak, odporność
Jarmuż Starbor to odmiana średnio wysoka. Ma modrozielone, mocno kędzierzawe liście. Fot. Niepodlewam

Jarmuż Starbor – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma smaczne, modrozielone liście. Jarmuż Starbor to odmiana odporna i mało wymagająca. Jest średnio wysoki.

Jarmuż Starbor to odmiana średnio wysoka. Ma modrozielone, mocno kędzierzawe liście. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica oleracea Starbor

Cechy: roślina dwuletnia

Wysokość: około 70 cm (odmiana średnio wysoka)

Kwitnienie: maj (V)

Kwiaty jarmużu Starbor są żółte. Pojawiają się w drugim roku uprawy.

Jarmużu Starbor nie warto uprawiać na nasiona. To kłopotliwe w warunkach amatorskich z powodu bielinków kapustników, które są uciążliwym szkodnikiem jarmużu. Lepiej każdego roku kupować nasiona.

Rozmnażanie: nasiona

Jarmuż Starbor uprawia się z rozsady. Nasiona sieje się do skrzynek lub doniczek od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Wschodzi po 5-10 dniach.

W końcu czerwca (VI) lub na początku lipca (VII) jarmuż Starbor sadzi się na miejsca stałe.

Siew jarmużu – jak głęboko i kiedy

Zbiór: od jesieni do wiosny

Liście należy ścinać pojedynczo, w miarę potrzeb w kuchni. Zbiór zaczyna się od sierpnia (VIII).

Jarmuż Starbor ma smaczne liście oraz ogonki liściowe. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz gotowania na parze, duszenia i pieczenia, na sok warzywny, warzywne chipsy

Jarmuż Starbor ma liście modrozielone. Liście są mocno karbowane, osadzone na długich ogonkach. Ich smak jest delikatny. Liście zbiera się całą zimę.

Stanowisko: słoneczne

W półcieniu i cieniu jarmuż Starbor rośnie słabo.

Gdzie sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna)

Jarmuż Starbor pięknie się prezentuje w dużej grupie i pojedynczo.

Modrozielony jarmuż Starbor tworzy ciekawe kompozycje z jarmużami w innych odcieniach liści, np, z zielonym jarmużem Halbhoher Gruner Krauser. Fot. Niepodlewam

Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny lub kompostu gliniastego; pH około 7

Jarmuż Starbor najlepiej sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku. Źle rośnie i jest częściej atakowany przez choroby w ziemi podmokłej, kwaśnej, bardzo słabej.

Podlewanie: umiarkowane

Jarmuż Starbor ma mocny system korzeniowy. Jest odporny na przesuszenie. Systematycznie podlewane muszą być rośliny młode oraz w czasie suszy.

Nawożenie: kilka razy w sezonie rozcieńczonym nawozem naturalnym

Do nawożenia jarmużu polecane są np. gnojówka z pokrzywy, gnojówka z ogórecznika, nawóz gołębi, nawóz kurzy, obornik krowi.

Odporność na mróz: bardzo dobra

Jarmuż Starbor jest w gruncie całkowicie odporny na mróz. Jest średnio wysoki, dlatego zimą bywa zasypywany przez śnieg. Trudno wtedy zbierać jego liście.

W donicach jarmuż Starbor może przemarzać. Najlepiej go zjeść do listopada (XI).

Jarmuż Starbor jest bardzo odporny na mróz. Fot. Niepodlewam

Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty

Groźną chorobą jarmużu jest kiła kapusty. Objawy: jarmuż nie rośnie, a na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia. Kile kapusty zapobiega zmianowanie – jarmuż i inne warzywa kapustne uprawia się na tym samym miejscu nie częściej niż co 4 lata.

Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik i mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie jarmużu agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Wszystkie ich krawędzie należy przysypać ziemią.

Warto wiedzieć

  • Jarmuż to warzywo uprawiane w Polsce od stuleci. Ma właściwości antynowotworowe (zawiera sulforafan). W jego składzie są też m.in. żelazo, wapń i witaminy.
jarmuż odmiany jarmuż odmiany średnio wysokie jarmuż odmiany zielone jarmuż uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleZakwaszanie ziemi w ogrodzie – 10 sposobów
Next Article Grusza Carola – uprawa, odporność, zapylacze

Related Posts

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.