Ma bardzo smaczne owoce. Jabłoń Pepina Ribstona to odmiana zimowa z przełomu XVII i XVIII wieku. Jest odporna. Pochodzi z Wielkiej Brytanii.
Inne nazwy: England, Englische Granat-Reinette, Formosa Pippin, Glory of York, Pepin Ribston, Peping Rybstona, Ribston Hall, Ribston Pepping, Ribstone, Ribston’s Pepping, Reinette de Traves, Traver’s Reinette, United Kingdom, Yorkshire
Pochodzenie: przełom XVII i XVIII wieku (Wielka Brytania)
Jabłoń Pepina Ribstona to odmiana bardzo stara, ale ciągle uprawiana i bardzo lubiana zwłaszcza w krajach angielskojęzycznych.
Dojrzewanie: listopad – kwiecień (XI-IV)
Jabłka Pepina Ribstona zrywa się około 25 września (IX). Do jedzenia nadają się po przechowywaniu w chłodzie co najmniej do listopada (XI). Przechowują się bardzo dobrze – czasem nawet do maja (V).
Owoce: duże i średniej wielkości (około 7 cm); w pełni dojrzałości żółte z czerwonym, delikatnym, smugowatym rumieńcem; miąższ kremowy, soczysty, słodko-kwaskowaty, jędrny, a w miarę dojrzewania kruchy, z nutami wina i miodu, pachnący
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo i pieczone, ciast, mięsa, suszenia, na soki i cydr
Gleba: przeciętna lub żyzna, lekko wilgotna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
W zbyt suchej ziemi jabłoń Pepina Ribstona słabo owocuje, a jabłka nie mają dobrego smaku.
Ogólnie jabłoń Pepina Ribstona jest odporna i łatwa w uprawie. Jednak właśnie brak wystarczająco wilgotnej ziemi może być przyczyną niepowodzenia w plonowaniu.
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Pepina Ribstona nadaje się do prowadzenia w postaci np. piramid i kordonów. Jest długowieczna. Dobrze owocuje nawet w wieku ponad 100 lat.
Odporność: bardzo dobra
Jabłoń Pepina Ribstona jest mrozoodporna. Od XIX wieku uprawiana jest m.in. w Szwecji, w której klimat jest zimniejszy niż w Polsce.
Zapylacze: Jonathan, Filippa, Kantówka Gdańska, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Reneta Szampańska
Uwaga! Jabłoń Pepina Ribstona może się też zapylać własnym pyłkiem. Do jego przeniesienia z kwiatka na kwiatek potrzebne są owady zapylające, np. pszczoły.
Ciekawostki
- Jabłoń Pepina Ribstona pochodzi z posiadłości Ribston w Wielkiej Brytanii. Przed wiekami mieszkali w niej rycerze Templariusze i Szpitalnicy, a potem szeryfowie z rodu Goodricke.
- W ogrodzie Ribston jabłoń Pepina Ribstona została posiana pod koniec XVII wieku. Nasionko pochodziło z Francji. Pierwsze owoce wydała na początku XVIII wieku.
- Nazwa Pepina (Peping, Pepping) to przydomek nadawany dawniej siewkom jabłoni. Ribston zaś upamiętnia posiadłość, z której pochodzi.
- Od co najmniej XIX wieku w Wielkiej Brytanii znane jest powiedzenie, że ktoś ma twarz jak ribston. Tak określa się twarze mężczyzn: okrągłe, rumiane, lekko ogorzałe. Czyli podobne do jabłek Pepina Ribstona:)
- Od jabłoni Pepina Ribstona najprawdopodobniej pochodzi Koksa Pomarańczowa. Jabłka obu tych odmian są uważane za wyborne w smaku.
Źródło:
- Wiedza własna
- Oesterrichisch – Ungarische Pomologie, Rudolf Stoll, 1888
- Ogród szkolny, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889
- Ogrodnik Polski, 1885
- Ogrodnik, 1934
- Owocarstwo, Stanisław Goliński, 1905
- Szkółki Podzameckie hr. Franciszka Zamoyskiego, 1938-193
- Polska Pomologja, Kazimierz Brzeziński, 1929
- Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
- Transaction of the Horticultural Society of London 1820
- Lectures on the Horticulture, 1835
Na publikację rysunku z XIX wieku jabłoni Pepina Ribstona zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii