Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Pepina Ribstona – uprawa, odporność, zapylacze
Jabłoń Pepina Ribstona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Jej dawne polskie nazwy to także Pepin Ribston i Peping Rybstona.

Jabłoń Pepina Ribstona – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma bardzo smaczne owoce. Jabłoń Pepina Ribstona to odmiana zimowa z przełomu XVII i XVIII wieku. Jest odporna. Pochodzi z Wielkiej Brytanii.

Jabłoń Pepina Ribstona – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Jej dawne polskie nazwy to także Pepin Ribston i Peping Rybstona.

Inne nazwy: England, Englische Granat-Reinette, Formosa Pippin, Glory of York, Pepin Ribston, Peping Rybstona, Ribston Hall, Ribston Pepping, Ribstone, Ribston’s Pepping, Reinette de Traves, Traver’s Reinette, United Kingdom, Yorkshire

Pochodzenie: przełom XVII i XVIII wieku (Wielka Brytania)

Jabłoń Pepina Ribstona to odmiana bardzo stara, ale ciągle uprawiana i bardzo lubiana zwłaszcza w krajach angielskojęzycznych.

Dojrzewanie: listopad – kwiecień (XI-IV)

Jabłka Pepina Ribstona zrywa się około 25 września (IX). Do jedzenia nadają się po przechowywaniu w chłodzie co najmniej do listopada (XI). Przechowują się bardzo dobrze – czasem nawet do maja (V).

Owoce: duże i średniej wielkości (około 7 cm); w pełni dojrzałości żółte z czerwonym, delikatnym, smugowatym rumieńcem; miąższ kremowy, soczysty, słodko-kwaskowaty, jędrny, a w miarę dojrzewania kruchy, z nutami wina i miodu, pachnący

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo i pieczone, ciast, mięsa, suszenia, na soki i cydr

Gleba: przeciętna lub żyzna, lekko wilgotna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

W zbyt suchej ziemi jabłoń Pepina Ribstona słabo owocuje, a jabłka nie mają dobrego smaku.

Ogólnie jabłoń Pepina Ribstona jest odporna i łatwa w uprawie. Jednak właśnie brak wystarczająco wilgotnej ziemi może być przyczyną niepowodzenia w plonowaniu.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Pepina Ribstona nadaje się do prowadzenia w postaci np. piramid i kordonów. Jest długowieczna. Dobrze owocuje nawet w wieku ponad 100 lat.

Odporność: bardzo dobra

Jabłoń Pepina Ribstona jest mrozoodporna. Od XIX wieku uprawiana jest m.in. w Szwecji, w której klimat jest zimniejszy niż w Polsce.

Zapylacze: Jonathan, Filippa, Kantówka Gdańska, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Królowa Renet, Reneta Szampańska

Uwaga! Jabłoń Pepina Ribstona może się też zapylać własnym pyłkiem. Do jego przeniesienia z kwiatka na kwiatek potrzebne są owady zapylające, np. pszczoły.

Ciekawostki

  • Jabłoń Pepina Ribstona pochodzi z posiadłości Ribston w Wielkiej Brytanii. Przed wiekami mieszkali w niej rycerze Templariusze i Szpitalnicy, a potem szeryfowie z rodu Goodricke.
  • W ogrodzie Ribston jabłoń Pepina Ribstona została posiana pod koniec XVII wieku. Nasionko pochodziło z Francji. Pierwsze owoce wydała na początku XVIII wieku.
  • Nazwa Pepina (Peping, Pepping) to przydomek nadawany dawniej siewkom jabłoni. Ribston zaś upamiętnia posiadłość, z której pochodzi.
  • Od co najmniej XIX wieku w Wielkiej Brytanii znane jest powiedzenie, że ktoś ma twarz jak ribston. Tak określa się twarze mężczyzn: okrągłe, rumiane, lekko ogorzałe. Czyli podobne do jabłek Pepina Ribstona:)
  • Od jabłoni Pepina Ribstona najprawdopodobniej pochodzi Koksa Pomarańczowa. Jabłka obu tych odmian są uważane za wyborne w smaku.

Jabłonie – najlepsze stare odmiany

Źródło:

  • Wiedza własna
  • Oesterrichisch – Ungarische Pomologie, Rudolf Stoll, 1888
  • Ogród szkolny, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889
  • Ogrodnik Polski, 1885
  • Ogrodnik, 1934
  • Owocarstwo, Stanisław Goliński, 1905
  • Szkółki Podzameckie hr. Franciszka Zamoyskiego, 1938-193
  • Polska Pomologja, Kazimierz Brzeziński, 1929
  • Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
  • Transaction of the Horticultural Society of London 1820
  • Lectures on the Horticulture, 1835

Na publikację rysunku z XIX wieku jabłoni Pepina Ribstona zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

jabłka żółte jabłonie odmiany angielskie jabłonie odporne na mróz odmiany jabłoni stare odmiany jabłoni stare odmiany jabłoni nazwy
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleAloes zwyczajny – uprawa, rozmnażanie, cięcie
Next Article Dlaczego cytryna zrzuca owoce

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.