Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Pepina Parkera – uprawa, odporność, zapylacze
Jabłoń Pepina Parkera – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Jej inna dawna polska nazwa to Parkera.

Jabłoń Pepina Parkera – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma owoce deserowe, na przetwory i do ciast. Jabłoń Pepina Parkera to stara odmiana zimowa z XVIII wieku. Pochodzi z Wielkiej Brytanii.

Jabłoń Pepina Parkera – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Jej inna dawna polska nazwa to Parkera.

Inne nazwy: Parkera, Parkers grauer Pepping, Parker’s Pippin, Parkers Pepping, Pepin de Parker, Pomme Parker

Pochodzenie: XVIII wiek (Wielka Brytania)

Jabłoń Pepina Parkera to odmiana bardzo stara lecz nadal uprawiana. Lubiana jest zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.

Dojrzewanie: grudzień – marzec (XII-III)

Jabłka Pepiny Parkera trzeba zrywać jak najpóźniej – najlepiej na początku października (X). Do jedzenia nadają się po przechowywaniu w chłodzie co najmniej do grudnia (XII). To odmiana zimowa, na przechowanie do marca (III).

Uwaga! Za wcześnie zerwane jabłka Pepiny Parkera marszczą się podczas przechowywania i tracą smak.

Owoce: małe i średniej wielkości (5-7 cm); okrągłe, lekko spłaszczone; miąższ kremowy, kruchy, soczysty, delikatnie kwaskowaty, z nutą korzenną; skórka dość cienka, szorstka, mocno rdzawa, najpierw zielona, a w miarę przechowywania żółknąca; delikatnie pachnące

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo i pieczone, ciast, mięsa, suszenia, na soki i cydr

Gleba: przeciętna, lekko wilgotna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Pepina Parkera jest niewymagająca co do ziemi. Dawniej sadzono ją m.in. przy często uczęszczanych, wyboistych drogach, którymi przejeżdżały ciężkie wozy wywołujące drżenie ziemi.

Gdy ziemia jest bardzo sucha, jabłka Pepiny Parkera mogą się osypywać przedwcześnie.

Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień

Jabłoń Pepina Parkera osiąga średnie rozmiary jako drzewo. Ma koronę kulistą, lekko spłaszczoną.

Odporność: dobra

Jabłoń Pepina Parkera posadzona w suchej ziemi wymaga okrywania na zimę, ale tylko w młodym wieku. Na glebie bardziej wilgotnej zimuje lepiej.

Może być atakowana przez parch. Prostym sposobem zapobiegania tej chorobie jest wygrabianie liści spod jabłoni. Więcej CZYTAJ TUTAJ

Zapylacze: Kantówka Gdańska,  Koksa Pomarańczowa, Królowa Renet, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna

Ciekawostki

  • Jabłoń Pepina Parkera pochodzi z ogrodu kapitana Williama Parkera w Camberwell Terrace (około 150 km od Londynu) w Wielkiej Brytanii. Parker był ogrodnikiem pasjonatem. Kolekcjonował drzewa owocowe, m.in. jabłonie i orzechy. Jedna z jego jabłoni została posadzona w ogrodzie London Horticultural Society i tam właśnie wzbudziła zainteresowanie zawodowych ogrodników.
  • Nazwa Pepina (Peping, Pepping, Pippin) to przydomek nadawany dawniej siewkom jabłoni. To oznacza, że została wyhodowana z nasiona. Druga część nazwy – Parkera, upamiętnia ogrodnika, który ją wyhodował, czyli kapitana Williama Parkera.
  • W Polsce jabłoń Parkera była najpopularniejsza na przełomie XIX i XX wieku. Najchętniej sadzono ją na Podkarpaciu. Była jabłkiem na targach. Po II wojnie światowej została prawie zapomniana.
  • Jabłonie Pepiny Parkera sadzono w sadach przy polskich szkołach na przełomie XIX i XX wieku.

Jabłonie – najlepsze stare odmiany

Źródło:

  • Wiedza własna
  • Catalogue of fruits cultivated in the Garden of the Horticultural Society of London, 1831
  • Oesterrichisch – Ungarische Pomologie, Rudolf Stoll, 1888
  • Ogród szkolny, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889
  • Polska Pomologja, Kazimierz Brzeziński, 1929
  • Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok

Na publikację rysunku z XIX wieku jabłoni Pepina Parkera zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

jabłonie odmiany angielskie jabłonie odmiany z XVIII wieku jabłonie odmiany zimowe stare odmiany jabłoni stare odmiany jabłoni nazwy
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleCantedeskia etiopska – uprawa, rozmnażanie, cięcie
Next Article Sosna gęstokwiatowa Umbraculifera – uprawa i odporność

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.