Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Kludiusz – uprawa i odporność
Jabłoń Kludiusz – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Jabłoń Kludiusz – uprawa i odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma żółte, bardzo smaczne owoce. Jabłoń Kludiusz wyhodował niemiecki pastor około 200 lat temu. To odporna odmiana jesienna.

Jabłoń Kludiusz – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Jabłoń Kludiusz – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Claudius Herbstapfel, Cludius Herbstapfel, Cludius weisser früher Spitzapfel, Klaudiusz, Kludyusz, Pomme-d’automne de Cludius

Pochodzenie: przed 1833 rokiem (Niemcy)

Dojrzewanie: październik – listopad (X-XI)

Jabłka Kludiusz zrywa się stopniowo od około 20 września (IX). Od razu nadają się do jedzenia. Przechowują się maksymalnie do listopada (XI).

Owoce: średniej wielkości (około 6 cm); lekko stożkowate, delikatnie żebrowane; najpierw zielone, a w miarę dojrzewania żółte, bardzo rzadko z bladym rumieńcem od słońca; miąższ kremowy, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, kruchy, bardzo smaczny

W smaku jabłka Kludiusz są prawie tak dobre jak Grafsztynek Prawdziwy.

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, do ciast, suszenia

Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Kludiusz jest niewymagająca co do ziemi.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Kludiusz rośnie silnie, ma wąską koronę.

Odporność: bardzo dobra

Jabłoń Kludiusz to zdrowo rosnąca, dobrze plonująca odmiana. Jest oporna na mróz – sprawdziła się m.in. w zimnej Szwecji.

Zapylacze: brak danych

Ciekawostki

  • Jabłoń Kludiusz wyhodował pastor Hermann Heimart Cludius (1754-1835). Urodził się i pracował w Hildesheim koło Hanoweru (Niemcy). Dużo pisał na tematy religijne, a jego hobby były sadownictwo, poezja i literatura starożytna. W swoim ogrodzie krzyżował drzewa owocowe, by wyhodować nowe odmiany. W jego czasach było bardzo nowatorskie.
    Pastorowi Cludiusowi udało się wyhodować co najmniej kilka odmian jabłoni. Dwie najbardziej znane nazwał swoim nazwiskiem: Cludius i Cludius Borsdorfer, czyli – po spolszczeniu – Kludiusz i Kludiusz Bursztówka.
  • Jabłoń Kludiusz była najbardziej popularna w drugiej połowie XIX wieku. Najwięcej sadzono jej w Niemczech oraz – od 1864 roku – w Szwecji. Na ziemiach polskich polecano Kludiusza nawet do sadów towarowych.
  • Choć jabłoń Kludiusz jest odporna i niewymagająca oraz ma smaczne owoce, obecnie jest rzadka. Jej wadą jest krótki czas przechowywania owoców. Do jedzenia nadaje się tylko przez około 4-6 tygodni od zbioru. Po za tym dawniej jabłka zielone cieszyły się mniejszym zainteresowaniem klientów niż jabłka czerwone.

Tak o jabłoni Kludiusz pisał Edmund Jankowski – słynny polski pomolog, w 1933 roku w czasopiśmie „Ogrodnik”:

„To jesienne jabłko jest prawie tak smaczne jak Grafsztynek, ale bardziej kruche. Owoce tego Cludius Herbstapfel są jednak zielone, przy dojrzeniu żółtawe, bez czerwieni. Miałem je w Ogr. pomolog. warsz., potem jednak spotykałem u nas rzadko”.

Artykuł zatytułowano „Kludiusz zapomniane jabłko”.

Źródło:

  • Wiedza własna
  • Ogrodnik Polski, 1881 i 1885 rok
  • Owocarstwo, Stanisław Goliński, 1905 rok
  • Ogrodnik, 1933 rok
  • Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Rysunek jabłoni Kludiusz z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

jabłka żółte jabłonie odmiany jesienne jabłonie odmiany niemieckie jabłonie odmiany z XIX wieku stare odmiany jabłoni stare odmiany jabłoni nazwy
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleRóża Aquarell – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Jałowiec łuskowaty Blue Star – uprawa i odporność

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Azalia japońska Ledikanense – uprawa i ciekawostki
  • zimowa sceneria z balią ogrodową z włączonym hydromasażemCzy warto mieć balię ogrodową?
  • Osłonki ozdobione trawami – pomysł z pelargoniami
  • Różanecznik Nova Zembla – uprawa i ciekawostki
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Siew ogórków ułatwiają duże nasiona. Fot. Niepodlewam Siew ogórków - jak głęboko i kiedy
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.