To stara polska odmiana odporna na mróz. Jabłoń Kantówka Gdańska ma charakterystyczne, kanciaste owoce doskonałe zwłaszcza na przetwory.
Inne nazwy: Abraham’s Apfel, Angolosa Danzica, Apfelmuser, Calleville de Dantzick, Calvillartiger, Danczigi bordas, Dansky Hranac, Dantigska rabesta, Danziger Kant, Danziger Kantapfel, Florentiner, Gdańska Graniatka, Gdansky Hranac, Kantak Gdański, Kantówka, Lorenz Apfel, Mela Fiorentina, Pomme Rose, Roode Kant, Winter-Rosenapfel, Zebernac Gdansky
Pochodzenie: przed 1760 rokiem (prawdopodobnie Polska)
Dojrzewanie: listopad-styczeń (XI-I)
Owoce: średniej wielkości (średnica około 7 cm); lekko kanciaste (stąd nazwa Kantówka); skórka gładka, tłustawa, zielonożółta z dużym, mocnym, smugowatym rumieńcem obejmującym prawie cały owoc; miąższ białożółty, delikatny, soczysty, kruchy, słodko-kwaśny
Przeznaczenie: głównie na przetwory, do ciast i suszenia
Jabłonie Kantówki Gdańskie mają owoce nadające się także do bezpośredniego spożycia już od końca września (IX). Są jednak wtedy średnio smaczne. Smaku nabierają po odleżeniu w chłodzie.
Gleba: każda, ale najlepsza jest ziemia gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Jabłoń Kantówka Gdańska jest bardzo mało wybredna co do gleby.
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Kantówka Gdańska rośnie szybko. Tworzy szeroką koronę. Drzewo powinno być systematycznie cięte.
W owocowanie jabłoń Kantówka Gdańska wchodzi średnio późno. Często owocuje naprzemiennie.
Choć jabłoń Kantówka Gdańska została wyhodowana nad Morzem Bałtyckim, była kiedyś sadzona w wysokich górach.
Odporność: bardzo dobra na mróz, lekko podatna na choroby grzybowe (zwłaszcza w deszczowe lata)
Ogólnie jabłoń Kantówka Gdańska rośnie zdrowo nawet bez chemicznej ochrony.
„Ani zbyt suche, ani zbyt mokre lata nie sprzyjają jej; w normalne bywa za to piękna, bardzo smaczna” – pisał o jabłoni Kantówka Gdańska w 1913 roku Edmund Jankowski (1849-1938), słynny polski pomolog.
Zapylacze: Boiken, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Ontario, Red Jonathan, Reneta Szampańska
Ciekawostki
- Najprawdopodobniej jabłoń Kantówka Gdańska została wyhodowana w Gdańsku lub jego okolicach. Nie wiadomo jednak, skąd tam się wzięła.
- Po raz pierwszy tę odmianę opisał ogrodnik niemiecki Johan Hermann Knoop (1706-1869) w 1760 roku. Z czasem jabłka Kantówki Gdańskie zaczęli sadzić m.in. Niemcy, Holendrzy, Anglicy, Francuzi.
- Jabłoń Kantówka Gdańska jest obecnie rzadka, ale można ją kupić m.in. w Polsce, Niemczech, Holandii
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
*wiedza własna
*„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
*„Ogrody na piasku”, Edmund Jankowski, 1913 rok
*„Sadownictwo gospodarskie”, Władysław Tyniecki, 1902 rok
*”Ogrodnik Polski”, 1903 rok
Publikacja rysunku z XIX wieku jabłoni Kantówka Gdańska za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii