Jej karminowe owoce są duże, słodkie, z nutą malinową. Jabłoń Jeromine to odmiana jesienno-zimowa. Szybko zaczyna owocować.
Inne nazwy: Jeromin, Jeromino
Pochodzenie: koniec XX wieku (Francja)
Dojrzewanie: październik – luty (X-II)
To odmiana jesienno-zimowa. Jabłka można jeść od października. Nawet aż do czerwca mogą być przechowywane w profesjonalnych chłodniach.
Jabłka w miarę leżakowania stają się jeszcze słodsze i mocniej wybarwione.
Owoce: duże (około 6 cm); okrągłe, lekko żebrowane; z karminowym rumieńcem obejmującym prawie całą powierzchnię skórki; miąższ biały, kruchy, chrupki, słodki z malinową nutą, bardzo smaczny, dość szybko ciemnieje; skórka gruba, mocna; słaby zapach
Jabłka Jeromine mają ładny wygląd i dobry smak.
Młode jabłonki szybko zaczynają owocować. Owocowanie jest obfite i zwykle co roku.
Przeznaczenie: owoce deserowe
Gleba: przeciętna, najlepiej z dodatkiem gliny, lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Odporność: średnia na parcha i raka bakteryjnego jabłoni
Zapylacze: Evereste, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith
Ciekawostki
- Jabłonka Jeromine jest mutacją odmiany Early Red One Erovan, a ta – sportem Red Delicious. Jej hodowca to P.Feuillet (licencja Dalival).
- Jeromine to francuskie imię żeńskie.