To bardzo stara odmiana. Jabłoń Alant jest uprawiana od co najmniej 500 lat. Jest odporna, lubi żyzną ziemię. Obficie owocuje.
Inne nazwy: Alan, Alantapfel, Alantówka, Gestreifter Imperial, Gestreifter Kaiserapfel, d’Aunee, Grosser edler Prinzessinapfel, Monchsnase, Omanowe, Princessenoble, Princesse Noble, Princessinapfel, Princessin Noble, Winteralantapfel
Pochodzenie: co najmniej XVI wiek (Niemcy)
Jabłoń Alant to jedna z najstarszych odmian. Tradycyjnie od wieków jest sadzona zwłaszcza na północy Niemiec. W Polsce jest prawie zapomniana. W połowie XIX wieku była sadzona w okolicach Wrocławia.
Dojrzewanie: grudzień – luty (XII-II)
Jabłka Alant najlepiej zbierać jak najpóźniej – w drugiej połowie września oraz październiku (IX-X). Najlepsze są pod odleżeniu w chłodzie. Dobrze się przechowują.
Owoce: średniej wielkości i duże (około 6-8 cm); lekko wydłużone; cytrynowożółte z delikatnym, prążkowanym rumieńcem; miąższ kremowy, soczysty, smaczny, pachnący
Przeznaczenie: na przetwory, dżemy, do ciast, oraz do jedzenia surowo
Gleba: żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Jabłoń Alant jest dość wymagająca co do żyzności ziemi. Toleruje też glebę przeciętną, ale wtedy słabiej plonuje.
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Alant nie jest wymagająca co do stanowiska. Dobrze rośnie w otwartych ogrodach (narażonych na wiatr). Dawniej w Niemczech sadzono ją wzdłuż dróg oraz w donicach. Rośnie silnie.
Jabłoń Alat rośnie wolno. Wcześnie zaczyna plonować. Obficie rodzi.
Odporność: bardzo dobra
Jabłoń Alant rośnie zdrowo. Nie wymaga oprysków i okrywania na zimę.
Zapylacze: Królowa Renet
Warto wiedzieć
- W Polsce jabłoń Alant nigdy nie była popularna, mimo że jej uprawę zalecał Zjazd Owocoznawców na początku XX wieku.
- Obecnie jabłoń Alant jest w Polsce prawie zapomniana. Młode drzewka można kupić w Niemczech. Tam jabłka Alant są sadzone w przydomowych ogrodach, jako odmiana amatorska.
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Na publikację rysunku jabłoni Alant z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii
Źródło:
- Wiedza własna
- “Der Apfel – Sortennamen und Synonyme”, Johann-Heinrich Rolff, 2001 rok
- “Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
- „Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
- „Sadownictwo gospodarskie” Władysław Tyniecki, 1902 rok
- „Dokładny praktyczny ogrodnik w miesięcznych zatrudnieniach przdstawiony przez J.B. Biernackiego w Wrocławiu”, 1855 rok