
Ma bardzo smaczne, soczyste owoce z cynamonową nutą. Grusza Madame Verte to stara, jesienno-zimowa odmiana.
Inna nazwa: Werte
Pochodzenie: około 1820 rok (Belgia)
Odmiana gruszy Madame Verte została wyhodowana w miejscowości Saint Josse-ten-Noode w Belgii. Jej hodowca to Zuchter Kevers.
Dojrzewanie: listopad – styczeń (XI-I)
Gruszka Madame Verte to odmiana jesienno-zimowa. Do jedzenia nadaje się po leżakowaniu w chłodzie.
Owoce: średniej wielkości (długość do 7 cm); kształt okrągławy; skórka mocna, szorstkawa, najpierw zielona, a potem żółta, z rdzawym rumieńcem; miąższ kremowy, soczysty, smaczny, rozpływający się w ustach, słodki, przyjemnie kwaskowaty, z nutą cynamonu
Przeznaczenie: owoce deserowe

Gleba: żyzna; najlepiej lekko kwaśna (pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Oporność: dobra
Zapylacze: Bera Bosca, Bera Hardego, Bonkreta Williamsa, Hardenpont Zimowa, Komisówka, Szarneza, Tongrówka
Ciekawostki
- Nazwa gruszy Madame Verte upamiętnia siostrę Zuchtera Keversa, który ją wyhodował z nasiona. Nazwisko Verte miała po mężu.
- Gruszki Madame Verte były uprawiane w Polsce przed II wojną światową. Opis tej odmiany jest w książce „Sad i ogród owocowy” Edmunda Jankowskiego z 1921 roku:
„Werte (M-me Verte) grudzień, styczeń, średnia, ale bardzo smaczna. Drzewo zdrowe i płodne. Duże palmety na dziczku”.
Rysunek gruszki Madame Verte z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii
Źródło:
- Wiedza własna
- Deutsche Pomologie, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
- Sad i ogród owocowy, Edmund Jankowski, 1921 rok