Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Grusza Bera Diela – uprawa, odporność, zapylacze
Grusza Bera Diela – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza Bera Diela – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

W słoneczne lata jej gruszki mają smak słodkich melonów. Grusza Bera Diela to bardzo stara odmiana, ale kapryśna. Młode drzewko można także kupić w Polsce.

Grusza Bera Diela – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza Bera Diela – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Beurre de Gelle, Beurre des Trois Tours, Beurre de Yelle, Beurre Diel, Beurre Du Roi, Beurre Incomparable, Beurre Magnifique, Beurre Royal, Celeste, Diels Butterbirne, Dila, Dila Masłówka, Dorothee, Dorothee Royal, Drijtoren, Grosse Dorothe, Guilaume de Nassau, Masłówka Diela, Melon de Kopp, Melonpeer

Pochodzenie: 1811 rok (Belgia)

Dojrzewanie: listopad-styczeń (XI-I)

Gruszki Bera Diela zbiera się najpóźniej w październiku (X). Jeśli zbyt długo dojrzewają na drzewie, tracą wykwintny smak. Po zebraniu przechowuje się je w chłodzie, np. piwnicy, lodówce.

Owoce: bardzo duże, duże i średniej wielkości (długość 8-11 cm); skórka zielonożółta z lekką rdzą, czasem z rumieńcem; lekko niekształtne; bardzo smaczne, słodkie, masłowe

Jej owoce, gdy lato jest słoneczne, przypominają smak słodkich melonów. W chłodne lata grusza Bera Diela może mieć owoce o posmaku rzepkowatym i gorzkim.

Już 100 lat temu uważano, że grusza Bera Diela ma owoce luksusowe, wyborne w smaku, ale niełatwe do wyhodowania. Nigdy nie były bardzo popularne, ale zawsze pożądane na stołach.

Przeznaczenie: owoce deserowe do bezpośredniego spożycia, do ciast, na kompoty

Gleba: żyzna, ale toleruje też mniej urodzajną ziemię

Na suchej glebie grusze Bera Diela rodzą małe owoce. Bardzo lubią nawożenie. Gdy gleba jest żyzna, owoce mogą mieć nawet po 30 dag.

Stanowisko: słoneczne, koniecznie zaciszne

Grusza Bera Diela najlepiej rośnie od strony południowej oraz wschodniej. Musi być zasłonięta, ponieważ jej gruszki opadają za wcześnie na silnym wietrze. Kiedyś mawiano, że to grusza, która boi się burzy. Bo podczas nawałnicy mogą opaść gruszki.

Lubi rosnąć obok nagrzewających się za dnia murów.

Grusza Bera Diela rośnie szybko. Można ją silnie ciąć. Owocuje średnio i bardzo obficie.

Oporność: średnio odporna na mróz (młode drzewka trzeba zabezpieczać na zimę), dość wrażliwa na choroby grzybowe i pękanie owoców

Grusza Bera Diela jest kapryśna, ale potrafi się regenerować po chorobach i zimowych uszkodzeniach.

Zapylacze: Bera Bosca, Bera Hardego, Bergamota Esperena, Bonkreta Williamsa, Dobra Ludwika, Grumkowska, Hardenpont Zimowa, Jozefinka, Konferencja, Krzywka, Lipcówka Kolorowa, Paryżanka, Patawinka, Żołnierz

Ciekawostki

  • Grusza Bera Diela to odmiana belgijska z 1811 roku. Odkrył ją ogrodnik o nazwisku Meuris.
  • Nazwę nadał jej Jean Baptiste van Mons (1765-1842) – słynny belgijski botanik i pomolog. Otrzymała nazwisko innego słynnego pomologa i lekarza Augusta Fredricha Adriana Diela (1756-1839). Miał on w swoich sadach ponoć 12.000 drzew owocowych!
  • Grusza Bera Diela była sadzona w sadach przy polskich szkołach już w XIX wieku. Jej pyszne owoce bardzo lubiły dzieci.
  • Choć grusza Bera Diela nie jest łatwa w uprawie, nadal można kupić młode drzewka, także w Polsce. Dość często można ją spotkać w sklepach oraz ogrodach w Belgii, Bułgarii, Francji i na Węgrzech.

 

O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*„Sadownictwo gospodarskie” z 1902 roku Władysława Tynieckiego
*„Ogród szkolny” z 1889 roku Franciszka Langauera i Eustachego Wołoszczaka
*”O sadownictwie i ogrodnictwie”, Szymon Śmigaj, 1919 rok
*”Deutsche Pomologie” Wilchelma Lauche z 1882-1883 roku

Publikacja ryciny z XIX wieku za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

grusze belgijskie grusze duże owoce grusze odmiany belgijskie grusze z XIX wieku grusze zimowe najlepsze gruszki świata odmiany grusz stare odmiany grusz
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleChwościk buraka ćwikłowego – 11 sposobów zapobiegania
Next Article Dziki bez czarny i pokrzywa – przepis na gnojówkę roślinną

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.