Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Grusza Bera Bosca – uprawa, odporność, zapylacze
Grusza Bera Bosca – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza Bera Bosca – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma bardzo duże, pyszne owoce. Grusza Bera Bosca to stara odmiana, prawdopodobnie klasztorna. Nie jest wybredna, ale może przemarzać.

Grusza Bera Bosca – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza Bera Bosca – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Bera Aleksander, Bera Boska, Beurre Bosc, Beurre d Apremont, Beurre de Humboldt, Beurre Rose, Bosc, Bosc`s Flaschenbirn, Canelle, Carafon de Bosc, Empereur Alexandre, Kaiser, Kaiser Alexander, Paradis d Automne

Pochodzenie: koniec XVIII wieku (Francja)

Dojrzewanie: październik-listopad (X-XI)

W chłodzie gruszki Bera Bosca mogą być przechowywane nawet do stycznia (I).

Owoce: bardzo duże (długość około 10 cm i szerokość 7 cm); kształt wysmukły; skórka najpierw jasnozielona, a w miarę dojrzewania owoców zielonożółta, mocno rdzawa, lekko szorstka, cienka; długi ogonek, często lekko zakrzywiony; miąższ biały, masłowy lecz jednocześnie chrupki , soczysty, bardzo słodki, delikatnie pachnący i migdałowy

Przekrojona gruszka Bera Bosca. Fot. Niepodlewam
Przekrojona gruszka Bera Bosca. Fot. Niepodlewam

Przeznaczenie: doskonałe owoce deserowe, a także do ciast

Jedna z polskich nazw to Bera Boska, która doskonale podkreśla „boski” smak owoców. W rzeczywistości nazwa Bera Bosca pochodzi od francuskiego nazwiska Bosc.

Gleba: piaszczysta

Grusza Bera Bosca nie lubi mieć mokro, ale źle znosi także suszę.

Stanowisko: słoneczne, toleruje półcień

Grusza Bera Bosca może być sadzona od południa, wschodu i zachodu.

Drzewo rośnie silnie. Owocuje po 7-8 latach.

Odporność: bardzo dobra na parcha; niezbyt odporna na mróz

Młode gruszki Bera Bosca wymagają okrycia na zimę. Jej mrozoodporność jest porównywalna np. do gruszy Bonkreta Williamsa

Zapylacze: Bera Hardego, Bonkreta Williamsa, Diuszesa Wczesna, Faworytka, Jozefinka, Konferencja, Lektjera, Lipcówka Kolorowa, Paryżanka, Wienneńska, Winiówka Francuska

Ciekawostki

  • Grusza Bera Bosca nosi nazwę na część francuskiego przyrodnika – był nim Louis Guillaume Bosc (1759-1828). Niewykluczone, że Bosc uratował tę odmianę z likwidowanego ogrodu zakonu kartuzów w Paryżu.
  • Grusza Bera Bosca jest znana pod wieloma nazwami. Jedna z nich to Bera Aleksander – nadana na cześć cara Aleksandra I Romanowa (1777-1825).
  • Grusza Bera Bosca jest obecnie uprawiana m.in. w cieplejszych rejonach Rosji i Ukrainy, USA, Gruzji, Niemczech, Francji. Jest szczególnie popularna w USA. Można ją kupić – pod nazwą Bosc – prawie w każdym sklepie w owocami.
  • Gruszki Bera Bosca są uważane za jedne z najlepszych na świecie.
Gruszki Bera Bosca mają często przekrzywione ogonki. Fot. Niepodlewam
Gruszki Bera Bosca mają często przekrzywione ogonki. Fot. Niepodlewam

O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok

Publikacja ryciny gruszy Bera Bosca z XIX wieku za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

grusze duże owoce grusze francuskie grusze klasztorne grusze na piasek grusze odmiany francuskie grusze odmiany jesienne grusze odporne na parcha grusze z XVIII wieku najlepsze gruszki świata odmiany grusz stare odmiany grusz stare odmiany owocowe
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleRóża Lagerfeuer – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Sadzenie tulipanów – termin, głębokość, odstępy

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.