Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Grusza Baronowa de Mello – uprawa, odporność, zapylacze
Grusza Baronowa de Mello – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest też znana jako Baronowa.

Grusza Baronowa de Mello – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jej owoce są bardzo smaczne. Grusza Baronowa de Mello to stara, jesienna odmiana. Owoce nadają się do jedzenia od października do grudnia.

Grusza Baronowa de Mello – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest też znana jako Baronowa.

Inne nazwy: Baronin Mello, Baronin von Mello, Baronne de Mello, Baron de Mello, Baronowa, Baronowa Mello, Beurré van Mons, Bre Van Mons, Vanelle de Van Mons, Hies-Birne, His, Philipp Goes, Philippe Goes, Poire His, Vaver

Pochodzenie: przed 1830 rokiem (Belgia)

Dojrzewanie: październik – grudzień (XI-XII)

To odmiana jesienna. Gruszki Baronowej de Mello nadają się do jedzenia prawie od razu po zbiorze (najlepiej zrywać w październiku).

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Od połowy grudnia (XII) gruszki zaczynają się marszczyć od ogonków. Nie tracą jednak wybornego smaku. Powinny być zjedzone maksymalnie do końca grudnia (XII).

Owoce: średniej wielkości (długość około 7-8 cm); mają kształt lekko wydłużony, lekko asymetryczny; skórka gruba, najpierw żółtozielona, a po dojrzeniu złocistożółta, z licznymi rdzawymi plamkami, rzadko z rdzawoczerwonym rumieńcem; miąższ kremowy, bardzo soczysty, smaczny, miękki (prawie bez kamienistości), słodki, lekko korzenny

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz na przetwory

Gleba: przeciętna, piaszczysta; najlepiej lekko kwaśna (pH 6,2-6,7)

" Sklep Niepodlewam

Grusza Baronowa de Mello jest niewybredna co do żyzności gleby. Ma lepsze w smaku owoce, gdy ziemia jest piaszczysta.

Stanowisko: słoneczne

Drzewo rośnie szybko. Owocuje obficie.

Oporność: dobra

Gruszka Baronowe de Mello dobrze znosi mróz. Nie potrzebuje oprysków.

Zapylacze: Baszelie, Bera d`Anjou, Bera Hardego, Bonkreta Williamsa, Diuszesa Wczesna, Diuszesa Williamsa, Faworytka, Jozefinka, Konferencja, Krzywka, Lektjera, Lipcówka Kolorowa, Pstrągówka, Red Bera Hardego, Triumf Packhama, Wienneńska, Winiówka Francuska oraz gruszo-pigwa Krasanka

Ciekawostki

  • Gruszkę Baronową de Mello odkrył Jean-Baptiste van Mons (1765-1842) – słynny belgijski botanik, lekarz, chemik, ogrodnik, znawca drzew owocowych. Nie wiadomo jednak, gdzie dokładnie.

„Według świadectwa A.Leroy, ta wyborna gruszka pochodzi z siewów Van Monsa, który jej zrazy około 1830 przesłał botanikowi Poileau; ten nadał jej nazwę His i udzielił Noisettowi, który ją opisal w 1849 r. („Jardnin Fruitier”). Później Jan Jamin, wynalazca sznurów poziomych, otrzymał ją z Belgii powtórnie, nadał jej nazwę dziś używaną i rozpowszechnił” – napisał Edmund Jankowski w „Ogrodniku Polskim” w 1884 roku.

  • Gruszka Baronowa de Mello jest znana także pod nazwą Philipp Goes. Obie nazwy pochodzą z połowy XIX wieku.
    Nazwa Baronowa de Mello jest związana z baronową Marquerite de Mello, która żyła w XIV wieku. Należał do niej Pałac de Mello niedaleko Paryża, który podarował jej ojciec. Była jego ukochaną córką. Na baronowej wygasła ta linia rodu de Mello. Obecnie w pałacu de Mello mieści się luksusowy hotel.

Nazwa Philippe Goes zaś upamiętniała wysokiego rangą urzędnika w Brabancji.
W Polsce zawsze preferowano nazwę Baronowa de Mello.

  • Grusza Baronowa de Mello nigdy nie była w Polsce popularna. Uprawiano ją głównie na przełomie XIX i XX wieku.
  • Gruszę Baronowa de Mello nadal można kupić m.in. we Francji, Niemczech, Polsce. Jest jednak rzadka.

Lista innych starych odmian grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:

  • Wiedza własna
  • Deutsche Pomologie, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok
  • Ogrodnik Polski, 1885 rok
  • Obstarten Sortennamen und Synonyme, Johann-Heinrich Rolff, 2001 rok

Rysunek gruszki Baronowa de Mello z XIX wieku został opublikowany za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleSosna drobnokwiatowa Goldilocks – uprawa i ciekawostki
Next Article Żółte krokusy – najpiękniejsze odmiany

Related Posts

Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność

Grusza Fulwia – uprawa i odporność

Śliwa Renkloda Zielona – uprawa, odporność, zapylacze

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.