Ma bardzo długie strąki jak spaghetti. Fasolnik chiński to bardzo smaczne warzywo. Jest łatwy w uprawie. Potrzebuje podpór, bo to pnącze.
Inne nazwy: Fasola długa na jard, Fasola sprężyna, Fasola wąż, Vigna sinensis, Wigna, Wspięga chińska, Wspięga wężowata
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 200-300 cm
Szerokość: 30-40 cm
Fasolnik to pnącze o jadalnych strąkach. Podobny jest do fasoli – stąd nazwa fasolnik. Nadaje się do uprawy w gruncie, pod osłonami oraz w donicach.
Rozmnażanie: nasiona
Kiedy sieje się fasolnik chiński:
- Maj – druga połowa tego miesiąca
- Czerwiec – pierwsza połowa tego miesiąca
Fasolnik wschodzi szybko – po 3-10 dniach, ale jeżeli ma ciepło. To warzywo ciepłolubne.
Głębokość siewu: około 2 cm
Zbiór: lipiec – wrzesień (VII-IX)
Fasolnik chiński ma bardzo smaczne strąki. Są wąskie i bardzo długie – mają po około 50 cm. Nie włóknieją w miarę dojrzewania. Przypominają w smaku fasolę, ale są delikatniejsze.
Strąki fasolnika chińskiego, jeśli ugotuje się w całości, przypominają spaghetti.
Zastosowanie: dania gotowane, duszone, na parze, zapiekane, zupy
Fasolnik jest popularnym warzywem zwłaszcza w Azji.
Strąki zawierają dużo m.in. błonnika i białka.
Nadaje się na zielone parawany. Bardzo szybko rośnie.
Stanowisko: słoneczne
Fasolniki chińskie w cieniu rosną słabo.
Gdzie siać: warzywnik, pod osłonami, przy pergolach i ogrodzeniach, donice na balkonie
Gleba: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)
Podlewanie: umiarkowane
Fasolnik lubi ziemię lekko wilgotną lecz nie mokrą.
Odporność na mróz: brak
Fasolnika chińskiego niszczy najmniejszy mróz.
Choroby i szkodniki: w uprawie amatorskiej nie sprawia większych problemów
Ciekawe odmiany fasolnika chińskiego
- Fakir – strąki zielone
- Kobra – strąki zielone
- Red Noodle – strąki purpurowoczerwone
Warto wiedzieć
- Fasolnik chiński należy do rodziny bobowatych. Na jego korzeniach żyją bakterie, które wiążą azot z powietrza. Gromadzą go w charakterystycznych zgrubieniach na korzeniach.
Jest spokrewniony z takimi roślinami jak ciecierzyca, fasola, groch, koniczyna, łubin, soczewica, soja.
- Do fasolnika podobny jest fasolnik egipski. Bywa z nim mylony.
- Łacińska nazwa fasolnika – Vigna – upamiętnia Domenico Vigna – XVII-wiecznego botanika, lekarza i ogrodnika.
- Liście fasolnika chińskiego są przysmakiem żyraf. To warzywo, choć pochodzi z Azji, jest popularne obecnie także w Afryce. Żyrafy nocą wkładają głowy przez okienka do spichrzów w kształcie uli. Wyjadają składowane w nich liście fasolników, którymi rolnicy afrykańscy karmią zwierzęta gospodarskie.