Jej uprawa jest łatwa. Fasola ma odmiany wysokie i niskie. Można ją siać od połowy maja aż do pierwszych dni lipca.
Inne nazwy: Fasola zwyczajna, Fasola zwykła, Fasole, Groch niemiecki, Phaseolus vulgaris
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: około 50-250 cm
Szerokość: około 50 cm
Fasola ma odmiany karłowe (niskie) oraz tyczne (wysokie).
Rozmnażanie: nasiona
Fasola wschodzi po 3-10 dniach, ale jeżeli ma ciepło. Nasiona fasoli najlepiej kiełkują w temperaturze od 15 stopni Celsjusza (gleby)
Kiedy sieje się fasolę:
- Maj – od 15 dnia tego miesiąca
- Czerwiec
- Lipiec– jedynie pierwszy tydzień tego miesiąca
Uwaga! Do 15 czerwca (VI) sieje się fasolę tyczną i na suche ziarno. Dłużej można siać fasolę karłową na zielone strąki.
Fasolę zwykle sieje się do gruntu w warzywniku, np. po rzodkiewce, sałacie, wczesnych ziemniakach.
Odmiany tyczne można siać także do donic na balkonie.
Więcej o siewie fasoli CZYTAJ TUTAJ
Głębokość siewu: 3-5 cm
Większe ziarna fasoli sieje się głębiej, a mniejsze – płycej.
Zbiór: lipiec – sierpień (VII-VIII)
Przy dobrej pogodzie (ciepło, deszcz od czasu do czasu) pierwszy zbiór na tzw. zielone strąki (np. do gotowania i duszenia) można często wykonać już pod koniec czerwca (VI).
Fasola, w zależności od odmiany, ma strąki zielone, żółte, fioletowe. Zbiór na „ zielone strąki” oznacza, że zrywa się je przed dojrzeniem.
Zastosowanie: strąki zielone (świeże) – dania gotowane, duszone, zapiekane; nasiona – zupy, dania duszone
Fasola to bardzo cenne warzywo. Zawiera dużo m.in. błonnika i białka.
Fasola tyczna (wysoka) nadaje się na zielone parawany. Bardzo szybko rośnie.
Stanowisko: słoneczne
Fasola bardzo słabo rośnie w cieniu. Toleruje TYLKO lekki półcień.
Gdzie siać: warzywnik, przy pergolach i ogrodzeniach, donice na balkonie
Gleba: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)
Fasola najlepiej rośnie w drugim i trzecim roku po oborniku. Jeśli ziemia nie była nawożona obornikiem, warto zasilić ją kompostem – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych.
Fasola nie urośnie na ziemi podmokłej i bardzo suchej.
Podlewanie: umiarkowane
Fasola mieć lekko wilgotną ziemię lecz nie mokrą. Na brak wody fasola jest najbardziej wrażliwa:
- Od siewu do wschodów
- W czasie kwitnienia i zawiązywania strąków
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Odporność na mróz: brak
Fasolę niszczy najmniejszy mróz.
Choroby i szkodniki: w uprawie amatorskiej nie sprawia większych problemów
Fasola jest atakowana przez wiele chorób i szkodników. Jednak w uprawie amatorskiej rzadko sprawiają duże kłopoty. Do chorób fasoli należą m.in. antraknoza fasoli, bakterioza obwódkowa fasoli, fuzaryjne więdnięcie fasoli, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa.
Ze szkodników fasolę często atakują przędziorek chmielowiec, mszyca burakowa, rolnice, śmietka kiełkówka.
Warto wiedzieć
- Fasola to prastare warzywo Indian z Ameryki Południowej.
- W Polsce fasola była często uprawiana od XVIII wieku. Nazywano ją wtedy grochem niemieckim lub fasolami. Polacy bardziej od fasoli cenili jednak groch oraz bób. Mimo tego w XVIII wieku znano około 200 (!) odmian fasoli.
„Jest wysoki, i nizki, albo piechota, który tykow nie potrzebuje: biały, pstry, czarny, większy, i mniejszy: liczą gatunków przynajmniej ze 200 […]” – pisał ks. Krzysztof Kluk w książce „O roślinach, ich trzymaniu, rozmnażaniu i zażyciu” w 1777 roku.