To odmiana tyczna. Fasola Jimenez ma strąki smaczne, szerokie, długie. Wyróżniają się wyjątkowo piękną, czerwono-zieloną kolorystyką.
Inne nazwy: Fasola tyczna Jimenez, Fasola zwyczajna Jimenez, Fasola zwykła tyczna Jimenez, Phaseolus coccineus Jimenez
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 300 cm
Szerokość: około 60 cm
To odmiana tyczna typu mamut. Potrzebuje mocnych podpór. Obficie plonuje.
Ma duże, czerwono-zielone, płaskie, szerokie strąki o długości około 20 cm, które wyglądają bardzo ozdobnie. Kwiaty są różowobiałe.
Rozmnażanie: nasiona
Wschodzi po 3-10 dniach, jeśli ziemia jest ciepła (co najmniej 15 stopni Celsjusza). Gdy ziemia jest zimna, wschodzenia nasion trwa dłużej.
Suche nasiona mają kolor brązowy w czarne, nieregularne plamki. Są średniej wielkości.
Nasiona najlepiej siać od połowy maja do połowy czerwca (V-VII).
Głębokość siewu: 4-5 cm
Zbiór: lipiec – wrzesień (VII-IX)
Zastosowanie: do gotowania, dania duszone, wegetariańskie pasztety, sałatki, zupy, na suche nasiona
To odmiana uniwersalna. Po ugotowaniu strąki fasoli Jimenez tracą piękną kolorystykę i stają się zielone.
Strąki są duże, mięsiste, bardzo smaczne. Starsze mają zwłóknienia.
Fasolka Jimenez ma bujnie ulistnienie. Nadaje się na zielone parawany w ogrodzie oraz na balkonie. Bardzo szybko rośnie.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać: warzywnik, przy pergolach, ogrodzeniach, kratkach, w dużych donicach oraz skrzynkach na balkonie
Gleba: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)
Najlepiej rośnie w drugim i trzecim roku po oborniku. Lubi też kompost – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych.
Źle rośnie w ziemi podmokłej i bardzo suchej.
Podlewanie: umiarkowane
Najwięcej wody potrzebuje podczas wschodzenia oraz kwitnienia i zawiązywania strąków.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Odporność na mróz: brak
Choroby i szkodniki: w uprawie amatorskiej nie sprawia większych problemów
Z chorób mogą ją atakować m.in. antraknoza fasoli, bakterioza obwódkowa fasoli, fuzaryjne więdnięcie fasoli, szara pleśń, zaś szkodników – przędziorek chmielowiec, mszyca burakowa, rolnice, śmietka kiełkówka.
Warto wiedzieć
- Prawdopodobnie odmiana fasoli Jimenez pochodzi z Ameryki Środkowej.
- Jimenez to popularne nazwisko w krajach hiszpańskojęzycznych.