Ma mocno kędzierzawe liście. Endywia Curlesi to odmiana niewymagająca i odporna na mróz. Tworzy główkie średniej wielkości albo duże.
Inne nazwy: Cichorium endivia Curlesi, Cykoria endywia Curlesi, Szczerbak Curlesi
To odmiana typu kędzierzawa (fryzowana).
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: około 20 cm
Szerokość: około 20 cm
Endywie Curlesi tworzą średniej wielkości lub duże rozety liściowe, przypominające ppmpony.
Liście można obrywać pojedynczo albo wyrywać całe rośliny w korzeniami.
Rozmnażanie: nasiona
Jeśli dzień jest długi, endywia zakwita. Dlatego należy przestrzegać terminów siewu.
Endywię można siać od razu do gruntu lub z rozsady:
- Siew do gruntu – 1-31 marca (III) oraz od 25 czerwca (VI) do 31 lipca (VII).
- Rozsada – 1-31 marca (III) oraz od 25 czerwca (VI) do 31 lipca (VII).
Zbiór: maj (V) – z siewy wiosennego, od sierpnia (VIII) do mrozów – z siewu letniego
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań
W smaku przypomina sałatę rzymską. Zewnętrzne liście są zielone, zaś środkowe – żółte. Wnętrze główki jest delikatniejsze w smaku.
To odmiana wyjątkowo dekoracyjna, z mocno kędzierzawymi liśćmi.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie siać i sadzić: warzywnik, donice
Gleba: przeciętna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)
Najlepiej rośnie w drugim roku po oborniku. Bardzo lubi stanowiska nawiezione kompostem.
Nie należy siać endywii po cykorii oraz sałacie.
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Odporność na mróz: do około minus 10 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odporna
To odmiana zdrowo rosnąca. Bywa atakowana przez choroby grzybowe, jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń.
Występowaniu chorób grzybowych sprzyjają nadmierne podlewanie oraz podmokła gleba.
Warto wiedzieć
- Nazwę Curlesi można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Lokowana. Jej liście wyglądają bowiem tak, jakby miały loki.