Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Zioła»Cząber górski – uprawa i rozmnażanie
Cząber górski znany jest też jako cząber zimowy.Jest wieloletni i dobrze zimuje w polskim klimacie. Fot. Niepodlewam

Cząber górski – uprawa i rozmnażanie

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Mocno pachnie z nutą pieprzu. Cząber górski to zioło i przyprawa, znana jako czubryca. Jest też rośliną ozdobną i miododajną. Lubi słoneczne stanowiska.

Cząber górski znany jest też jako cząber zimowy.Jest wieloletni i dobrze zimuje w polskim klimacie. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Cząber zimowy, Czubrica, Czubryca, Satureja montana

Cechy: krzewinka zimozielona

Cząber górski nie zrzuca liści na zimę. To wieloletnia roślina ozdobna, przyprawa i zioło. Zwykle cząber uprawia się w gruncie. Nadaje się też do uprawy w donicach.

Wysokość: 30 cm

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Kwitnienie: lipiec – wrzesień (VII-IX)

Cząber górski ma drobne kwiaty: białe lub lekko różowe. Pachną silnie, tak samo jak cała roślina. Kwiaty zwabiają pszczoły.

Rozmnażanie: nasiona i sadzonki z odkładów poziomych

Cząber górski jest średnio trudny do rozmnożenia z nasion. Bardzo łatwo go rozmnożyć z sadzonek.

  • Nasiona – wysiew w kwietniu (IV) od razu do gruntu. Głębokość siewu – około 0,5 cm. Można też siać cząber z rozsady – nasiona sieje się wtedy w połowie marca (III) do skrzynek w mieszkaniu lub w inspekcie. Młode rośliny przesadza się do gruntu w maju (V).
  • Sadzonki – cząber górski jest niski i łatwo się sam ukorzenia. Sadzonki pobiera się, odcinając je od roślin matecznych. Można też dzielić kępy i przesadzać. Cząber górski najlepiej przyjmuje się w kwietniu i maju (IV-V) oraz pod koniec lata.

Wykorzystanie: w kuchni – przyprawa do fasoli, bobu, mięsa, jaj, warzyw, sera, placków ziemniaczanych, zapiekanek, ziemniaków; w lecznictwie – działanie przeciwzapalne, lekko pobudzające; w ogrodzie – roślina ozdobna

Cząber górski jest tradycyjną przyprawą bułgarską, nazywaną czubrica (czubryca).

Ma mocny, ziołowy zapach z nutą pieprzu. Zapach jest podobny jak ma cząber ogrodowy, ale mocniejszy.

Uwaga! Potrawy na ciepło doprawia się cząbrem dopiero pod koniec gotowania. Za wczesne doprawienie może nadać daniom gorzkawy posmak.

Czubrica (czubryca) to przyprawa z cząbru górskiego. Fot. Niepodlewam

Dawniej w Polsce cząber był zalecany tym, którzy za długo śpią. Uważano go też za afrodyzjak.

„Chciwość zbytnią spania oddala” – podawał „Zielnik czarodziejski” z 1893 roku Józefa Rostafińskiego.

Cząber górski to także roślina ozdobna, np. na skalniaki.

Zbiór: cały rok

Cząber górski nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej. Nadaje się do mrożenia.Najlepsze w smaku są młode pędy, liście oraz kwiaty. Zimą cząber górski jest mniej aromatyczny, miewa podsuszone liście.

Stanowisko: słoneczne; toleruje lekki półcień

Ziemia: przeciętna, piaszczysta; najlepiej o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5)

Podlewanie: bardzo oszczędne

Cząber górski potrzebuje systematycznego podlewania tylko, gdy rośnie w donicach. Lepiej podlewać go za mało niż za dużo.

Nawożenie: co 2 tygodnie od maja do 15 lipca (V-VII)

Do nawożenia cząbru górskiego najlepiej stosować nawóz naturalny do ziół.

Liście cząbru górskiego w maju. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: bardzo dobra

Cząber górski dobrze zimuje w gruncie. Jeśli rośnie w donicy, musi być zabezpieczony przed mrozem. Donicę można np. zadołować w ogrodzie lub wnieść do chłodnego lecz widnego pomieszczenia, np. garażu czy piwnicy.

Choroby i szkodniki: bardzo odporny

Cząber zimowy choruje rzadko. Nie lubią go szkodniki.

Jeśli atakują go choroby, to zwykle z powodu zbyt obfitego podlewania.

Warto wiedzieć

  • Cząber górski pochodzi z południowej Europy. Jest popularny w takich krajach jak Bułgaria, Chorwacja, Słowenia, Włochy.
  • Nazwa łacińska cząbru – Satureja, prawdopodobnie pochodzi od Saturnów – bożków płodności w starożytnej Grecji.
  • W polskich ogrodach od wieków uprawiany jest też cząber ogrodowy (Satureja hortensis), ale jako roślina jednoroczna.
  • Cząber warto siać obok fasoli. W towarzystwie tego zioła fasola zdrowiej rośnie i lepiej plonuje. To również bardzo dobre połączenie w daniach.
  • W XVIII wieku cząber nazywano też Pfefferkraut (z języka niemieckiego), czyli pieprzowe ziele.
cząber górski cząber górski uprawa cząber zimowy cząber zimowy uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleBudleja Dawida – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Róża Nevada – uprawa, odporność, cięcie

Related Posts

Tymianek cytrynowy Lime – uprawa i ciekawostki

Trawa cytrynowa – uprawa i odporność

Szałwia lekarska Berggarten Variegated – uprawa i ciekawostki

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
  • Poparzenia owoców przez słońce – przyczyny i zapobieganie
  • Nawozy otoczkowane do ogrodu – zalety i wady
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.