Nadaje się na kule, żywopłoty i zielone dywany. Bukszpan Green Velvet jest bardzo odporny na mróz. Ma liście jak zielony aksamit.
Cechy: krzew zimozielony
Inne nazwy: Bukszpan hybryda Green Velvet, Buxpan Green Velvet, Buxus Green Velvet, gryszpan Green Velvet
Wysokość: 1 m
Szerokość: 1 m
Bukszpan Green Velvet rośnie bardzo wolno. Ma kształt kolisty. Nadaje się do formowania w kule.
Wymiary i kształt bukszpanu Green Velvet można regulować cięciem. Znosi je świetnie.
Kwitnienie: kwiecień-czerwiec (IV-VI)
Kwitną tylko starsze bukszpany, w wieku co najmniej 10 lat.
Kwiaty: żółte, drobne
Bukszpan Green Velvet ma kwiaty niepozorne. Nie są dekoracyjne.
Zapach: niewyczuwalny
Owoce: bez wartości zdobnej
Liście: zielone
Zastosowanie: niskie żywopłoty, wysokie obwódki, kule, uprawa w donicach, zielone dywany
Stanowisko: słoneczne, półcień, cień
Bukszpan Green Velvet nie jest wybredny co do stanowiska. Najbardziej gęsty jest w miejscach słonecznych.
Gleba: przeciętna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)
Bukszpan Green Velvet źle rośnie w ziemi podmokłej i bardzo kwaśnej.
Podlewanie: umiarkowane
Bukszpan Green Velvet lubi być podlewany, ale bez przesady. Dobrze rośnie np. obok często podlewanych trawników. Znosi również lekkie przesuszenie.
Nawożenie: kwiecień – lipiec (IV-VII)
Bukszpan Green Velvet nie wymaga obfitego nawożenia. Wystarczą 1-2 dawki nawozu do krzewów ozdobnych z liści (zawierają większą dawkę azotu) według dawki na opakowaniu.
Ostatnie nawożenie powinno być wykonane najpóźniej do końca lipca (VII).
Rozmnażanie: sadzonki zdrewniałe
Najłatwiej bukszpany rozmnaża się z sadzonek, które mają tak zwane piętki. Można je ukorzeniać w gruncie albo skrzynkach. Sadzonki bukszpanów najlepiej ukorzeniają się w maju i czerwcu (V-VI) .
Cięcie: marzec – wrzesień (III-IX)
Bukszpan Green Velvet bardzo dobrze znosi cięcie. Cięcie najlepiej zrobić 3 razy w sezonie:
Pierwsze cięcie – w marcu (III). Nożycami ścina się wierzchołki pędów bukszpanów. Wraz z nimi likwiduje się groźnego szkodnika – miodówkę bukszpanową. Poprawia się także kształt bukszpanów.
Drugie cięcie – w czerwcu (VI). W tym czasie bukszpany strzyże się nożycami według wybranego kształtu.
Trzecie cięcie – na przełomie sierpnia i września (VIII-IX). W tym okresie wystarczy lekko skorygować kształt bukszpanów.
Wytrzymałość na mróz: bardzo dobra
Bukszpan Green Velvet doskonale znosi największe mrozy.
Czasami końce listków mogą zimą zasychać. To objaw zimowego przesuszenia. Pojawia się w czasie dużych mrozów bez śniegu. Dlatego bukszpany korzystnie jest ściółkować korą. Ściółka zapobiega wysychaniu gleby i zasychaniu liści.
Choroby i szkodniki: odporny
Bukszpan Green Velvet rośnie zdrowo. Najgroźniejszym jego szkodnikiem jest miodówka bukszpanowa.
Więcej o zwalczaniu miodówki bukszpanowej CZYTAJ TUTAJ
Dobrze znosi miejskie zanieczyszczenia, w tym smog.
Warto wiedzieć
- Bukszpan Green Velvet został wyhodowany w 1973 r. To krzyżówka (hybryda) dwóch gatunków bukszpanów. Jego rodzicami są bukszpan wieczniezielony (Buxus sempervirens) oraz bukszpan koreański (Buxus sinica).
- Bukszpan Green Velvet pochodzi ze szkółki Sheridan Nursery w Kanadzie. W tej samej szkółce wyhodowano także m.in. bukszpany Green Gem oraz Green Mountain.
- W 1997 r. bukszpan Green Velvet otrzymał Złoty Medal Pennsylvania Horticultural Society w USA.