Ma pyszne owoce żółte w środku. Arbuz Janosik to polska odmiana. Nadaje się do uprawy w gruncie, na balkonie i pod osłonami.
Inne nazwy: Arbuz zwyczajny Janosik, Citrullus lanatus Janosik, Kawon Janosik
Arbuz Janosik to polska odmiana, zaliczana do wczesnych. Nadaje się do uprawy w gruncie, w donicach oraz pod osłonami.
W polskim klimacie bardzo dobrze dojrzewa, ale pod warunkiem, że nie jest siany zbyt późno. Potrzebuje dużo słońca.
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: około 20 cm
Długość: 200-300 cm
Arbuz Janosik wije się po ziemi, ale może się też wspinać na podpory za pomocą wąsów, jak np. ogórek. Podpory powinny być niskie, aby owoce nie wisiały. Z powodu ciężaru powinny leżeć.
Arbuz Janosik słabo się rozkrzewia. Ma oddzielne kwiaty męskie oraz żeńskie. Wszystkie są żółte. Jedna roślina wydaje po 1-2 owoce. Nadmiaru kwiatów żeńskich, z których rozwijają się owoce, nie trzeba usuwać. Arbuz Janosik sam reguluje liczbę owoców.
Rozmnażanie: nasiona
Arbuz Janosik wschodzi po 7-10 dniach. Podczas wschodzenia musi mieć ciepło, co najmniej 20-22 stopni Celsjusza.
Arbuzy Janosik można siać na dwa sposoby:
- Siew do gruntu pod osłonami – od końca lutego do końca kwietnia (II-IV) w ciepłej szklarni lub tunelu foliowym. Nasiona umieszcza się po 1-2 sztuki w oddzielnych dołkach. Jeżeli wzejdą dwa nasiona, słabszy arbuz trzeba usunąć.
Rozsada – nasiona sieje się OSOBNO do małych doniczek od 20 do 29 lutego (II) oraz ewentualnie w marcu (III) po namoczeniu nasion, by przyśpieszyć kiełkowanie.
Rozsadę arbuzów Janosik sadzi się w gruncie na przełomie maja i czerwca (V-VI). Arbuz MUSI być przesadzany bardzo ostrożnie, aby nie naruszyć korzeni. Nie wolno przycinać korzeni.
Jak zrobić rozsadę arbuzów CZYTAJ TUTAJ
Głębokość siewu: 2-3 cm
Zbiór: sierpień (VIII)
Uwaga! Gdy owoc arbuza Janosik ma wielkość jabłka, dobrze jest podłożyć pod niego izolację od ziemi. To mogą być np. deseczka lub słomę. Po 45 dniach od podłożenia izolacji arbuz Janosik jest dojrzały i nadaje się do zerwania.
Zastosowanie: owoce deserowe
Arbuz Janosik ma owoce okrągłe. Są ciemnozielone z jasnozielonymi plamkami układające się w paski. Miąższ jest żółty, bardzo soczysty i słodki, a nasion – niewiele. W smaku arbuz Janosik jest pyszny.
Stanowisko: słoneczne
Arbuz Janosik musi mieć bardzo dużo słońca. Jedynie wtedy jego owoce dojrzewają w polskim klimacie. Najlepsze są stanowiska od południa, osłonięte od wiatru.
W półcieniu arbuz Janosik dobrze rośnie dobrze, ale słabo owocuje i dojrzewa.
Gdzie siać i sadzić: szklarnia, tunel foliowy, warzywnik, donice
Arbuz Janosik bardzo dobrze rośnie w donicach np. na balkonie lub tarasie. Donica musi być duża, o pojemności co najmniej 10 l.
Gleba: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)
Arbuzy najlepiej uprawiać w pierwszym roku po oborniku albo na dużej dawce kompostu.
Podlewanie: umiarkowane
Arbuz Janosik lubi mieć lekko wilgotną ziemię lecz nie mokrą. Korzeni się płytko. Toleruje lekkie przesuszenie.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie, jeżeli ziemia była dobrze nawieziona wcześniej, nie ma potrzeby
Arbuzy w donicach nawozi się raz w tygodniu. Polecane są nawozy naturalne, np. z pokrzywy lub odchodów dżdżownic.
Odporność na mróz: brak
Arbuzy Janosik niszczy każdy przymrozek. Potrafi jednak przetrwać grad.
Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych
Arbuz Janosik rośnie zdrowo i rzadko sprawia problemy.
Jeśli arbuz Janosik ma zbyt mało światła i za dużo wody podczas wschodzenia, siewki mogą zamierać z powodu fuzariozy.
Podczas długiej, deszczowej pogody arbuz Janosik bywa atakowany przez choroby grzybowe, jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń.
Warto wiedzieć
Arbuz Janosik to polska odmiana. Inne polskie odmiany to m.in. Bingo i Złoto Wolicy.
Nazwa tego arbuza upamiętnia Janosika (1688-1713) – słowackiego bohatera narodowego i zbójnika. W Polsce jego historię spopularyzował film Janosik z Markiem Perepeczko w roli tytułowej.