Chcę opryskać róże wywarem z suszonego skrzypu przeciw chorobom grzybowym, ale boję się im zaszkodzić. Przepisy w internecie są nieprecyzyjne. Jakich proporcji użyć? – pyta Czytelniczka.
Te rozbieżności w internetowych przepisach wynikają stąd, że wywar z suchego skrzypu można zrobić na dwa sposoby. Działają podobnie lecz nie tak samo:
Przepis 1
- 30 g suchego skrzypu
- 1 l wody
Skrzyp zalać zimną wodą. Przykryć naczynie pokrywką.
Doprowadzić wodę do wrzenia. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zmniejszyć ogień na jak najmniejszy.
Gotować w sumie około 15 minut.
Pozostawić do wystygnięcia (pokrywki nie zdejmować).
Gdy wywar wystygnie, przecedzić.
Rozcieńczyć w proporcji 1:20 (1 część wywaru ze skrzypu, 20 części wody).
To wywar do ogólnego stosowania na choroby grzybowe, wzmacniający. Można nim opryskiwać rośliny albo podlewać.
Przepis 2
- 150-200 g suchego skrzypu
- 10 l wody
Skrzyp zalać zimną wodą. Przykryć naczynie pokrywką.
Doprowadzić wodę do wrzenia. Jak tylko pojawienią się pierwsze bąbelki, zmniejszyć ogień na jak najmniejszy.
Gotować w sumie około 25-30 minut.
Pozostawić do wystygnięcia (pokrywki nie zdejmować).
Gdy wywar wystygnie, przecedzić.
Rozcieńczyć w proporcji 1:5 (1 część wywaru ze skrzypu, 5 części wody). Można dodać odrobinę szarego mydła, żeby oprysk lepiej się trzymał na roślinach.
Ten przepis jest polecany na rdzę, mączniaki i inne choroby grzybowe, czyli bardziej nadaje się do róż.
Warto wiedzieć
- Ze skrzypu można też robić inne naturalne preparaty. To wyciąg ze skrzypu oraz gnojówka ze skrzypu.