Jest łatwy i ma działanie profilaktyczne. Wyciąg z siana na mączniaka jabłoni i agrestu stosuje się wiosną, gdy zaczynają pękać pąki.
Składniki
- Siano – tyle, ile wejdzie luźno do wysokości ¾ wiaderka
- Woda (z kranu lub deszczówka) – tyle, aby zakryć siano
Czas przygotowania
3 dni
Jak zrobić
Siano włożyć luźno do wiaderka. Zalać wodą. Ustawić wiaderko w cieniu. Można ewentualnie przykryć, by do cieczy nie wpadały owady. Aby przygotować wyciąg z siana na mączniaka, nie trzeba go podgrzewać, gotować itp.
Po trzech dniach przecedzić.
Stosowanie
Rozcieńczyć wodą w proporcjach 1:3 (1 część wyciągu z siana oraz 3 części wody). Opryskiwać jabłonie i agrest.
- Pierwszy oprysk – w fazie pękania pąków
- Drugi oprysk – po 10-12 dniach
- Trzeci oprysk – po kolejnych 10-12 dniach
Wyciąg z siana na mączniaka ma działanie profilaktyczne tylko wiosną. Gdy mączniak zaatakuje jabłoń lub agrest, jest już za późno na jego stosowanie.
Warto wiedzieć
- Odmiany jabłoni podatne na mączniaka to np. Cortland, Idared, Boiken. Z agrestów warto pryskać profilaktycznie np. Biały Triumf oraz Najwcześniejszy Heninga.
- Mączniak to choroba grzybowa, która atakuje głównie najmłodsze pędy i liście jabłoni oraz agrestu. Wyglądają tak, jakby były posypane mąką. Na agreście objawy są także na owocach. Najpierw wyglądają jak pokryte filcem, a potem robią się brązowe plamy.