Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Trybula – uprawa i wymagania
Trybula to warzywo, przyprawa oraz zioła. Jest łatwa w uprawie. Fot. Niepodlewam

Trybula – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma niesamowity zapach. Trybula to warzywo, zioło i przyprawa. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na balkonie. Jest odporna na przymrozki.

Trybula to warzywo, przyprawa oraz zioła. Jest łatwa w uprawie. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Anthriscus cerefolium, Trybula ogrodowa, Trybulka, Trybuła, Trybuła ogrodowa, Trzybula

Cechy: roślina jednoroczna

Trybula należy do rodziny selerowate. Spokrewniona jest z takimi roślinami jak: kmin, kminek, kolendra, koper ogrodowy, lubczyk, marchew, seler. Jadalne są jej liście, młode łodygi i kwiaty.

Wysokość: około 30 cm (w czasie kwitnienia do 100 cm)

Podczas kwitnienia liście są mniej smaczne, zwłaszcza w sałatkach. Nadają się jednak na przyprawę.

Liście: zielone, pachnące

Kwitnienie: czerwiec (VI)

Kwiaty trybuli są białe, drobne, zebrane w kwiatostany. Delikatnie pachną. Nadają się do jedzenia, np. dekoracji kanapek oraz sałatek.

Kwiaty trybuli. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Trybula zakwita, gdy dni są długie – staje się wtedy mniej smaczna. Dlatego powinna być siana, gdy dzień jest odpowiednio krótki, czyli wiosną lub jesienią, by nie zakwitła.

Trybulę sieje się od razu na miejsca stałe: wiosną (marzec – kwiecień i ewentualnie w pierwszych dniach maja) oraz późnym latem (sierpień i pierwsza połowa września).

Nasiona z roślin posianych wiosną zawiązują nasiona w lipcu (VII). Można je posiać pod koniec lata i znowu zebrać plon.

Więcej o siewie trybuli CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: po 3-4 tygodniach od siewu, aż do kwitnienia

Trybula wschodzi już po 7-10 dniach. Jej liście są tak aromatyczne, pachnące, że wystarczy nawet jeden listek, by danie pięknie pachniało.

Liście trybuli ścina się pojedynczo lub po kilka albo wyrywa całe rośliny z korzeniami.

Zastosowanie: sałatki, dania duszone, zupy, dekoracja potraw, na kanapki

Liście trybuli mają mocny, głęboki zapach, z nutami selera, kminu, lubczyku, marchwi. Odrobina wystarczy, by danie pachniało.

Trybula ma także właściwości lecznicze. Przez wieki była używana jako lek na poprawę wzroku i apetytu. Zawiera m.in. karoten i witaminę C.

Stanowisko: słoneczne, toleruje lekkie zacienienie

Gdzie siać: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice

Trybula ma małe wymagania. Dobrze znosi chłód i przymrozki. Bardzo szybko rośnie. DOSKONALE nadaje się do uprawy w donicach na balkonie.

Ziemia: przeciętna lub żyzna; odczyn lekko kwaśny (pH 6,5-7)

Trybula nie ma specjalnych wymagań co do ziemi. Bardzo lubi dodatek kompostu.

Podlewanie: umiarkowane

Trybule tolerują tylko krótkie przesuszenie. Ma słabo rozwinięty system korzeniowy.

Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra.

Korzenie trybuli są słabo rozwinięte. Fot. Niepodlewam

Nawożenie: nie ma potrzeby

Trybula ma krótki okres wegetacji i małe wymagania. W uprawie amatorskiej nie trzeba jej nawozić.

Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 6 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: bardzo odporna

Rośnie zdrowo. Nie potrzebuje żadnych oprysków.

Warto wiedzieć

  • Trybulę uprawia się w Polsce od wieków. Była popularna zwłaszcza od XVII do XIX wieku. Dziś jest znana bardziej z kuchni francuskiej niż polskiej.
  • Trybulę podawano przez wieki jako lek na oczy.

„Utłuc trybulę i przyłożyć na noc na skroń leczy oczy chore” – radził Jakub Kazimierz Haur w książce „Skład abo Skarbiec znakomity sekretów oekonomiej ziemiańskiej” z 1693 roku.

„Potrawa z niej oczy czyści i posila” – pisał Paweł Jan Biretowski w książce „Wiadomość ciekawa” z 1769 roku.

  • Dawniej trybulę podawano również jako sałatę na apetyt. Przypisywano jej nawet moc magiczną – miała zapobiegać czarom rzucanym na bydło.
trybula trybula uprawa trybula wymagania
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleOpaski lepowe na drzewa – jak stosować
Next Article Siew mimozy wstydliwej – jak głęboko i kiedy

Related Posts

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.