Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Szpinak Merlo Nero – uprawa, smak, odporność
Szpinak Merlo Nero ma ciemnozielone, wydłużone liście. To odmiana włoska. Fot. Niepodlewam

Szpinak Merlo Nero – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To odmiana włoska. Szpinak Merlo Nero ma duże, wydłużone, ciemnozielone liście. Można go siać wczesną wiosną oraz późnym latem.

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: około 30 cm (z kwiatostanem do 50 cm)

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: wiosna (jak tylko ziemia odmarznie do połowy kwietnia) lub lato (ostatni tydzień lipca i pierwszy tydzień sierpnia)

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

Głębokość siewu: 1,5-2 cm

Zbiór: po około 45 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, koktajle, potrawy mięsne, warzywne, z jajkami, makaronem; nadaje się do mrożenia

Ma liście duże, grube, ciemnozielone, wydłużone podobnie jak szpinak nowozelandzki. W smaku są delikatne, smaczne.

Szpinak Merlo Nero ma ciemnozielone, wydłużone liście. To odmiana włoska. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne; znosi lekki półcień

Gdzie siać: warzywnik, donice

Gleba: żyzna (nie może być kwaśna)

Podlewanie: umiarkowane

Najlepiej podlewać przy korzeniach, a nie na liście.

Nawożenie: jeżeli ziemia jest żyzna, najlepiej nie nawozić

Nadmiar nawozu może powodować kumulację szkodliwych azotanów w liściach.

Jeżeli ziemia jest słaba, można ewentualnie szpinak zasilić – gdy ma trzy liście właściwe – nawozem sztucznym, np. saletrą amonową, albo naturalnym, np. biohumusem.

Odporność na mróz: dobra

Znosi przymrozki do minus 5-6 stopni Celsjusza.

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Warto wiedzieć

  • Szpinak Merlo Nero to odmiana włoska.

Szpinak – kiedy i jak głęboko siać

szpinak szpinak odmiany
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleDonice do ogrodu – z jakiego materiału będą najlepsze?
Next Article Gwiazda betlejemska Advent Red – uprawa i ciekawostki

Related Posts

Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność

Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność

Kapusta chińska – uprawa i wymagania

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Rudbekia owłosiona – uprawa i odporność
  • Berberys Thunberga Tiny Gold – uprawa i ciekawostki
  • Jak rośnie trawa?
  • Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Jak rośnie trawa? Najszybciej wiosną, wolniej latem. Przyśpiesza na przełomie lata i jesieni, a potem znów zwalnia. Fot. Niepodlewam Jak rośnie trawa?
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Żmijowiec szmaragdowy to bylina kwitnąca wiosną. Jego kwiatostany przypominają oszlifowane szmaragdy zebrane w maczugi. Fot. Niepodlewam Żmijowiec szmaragdowy - uprawa i odporność
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.