To odmiana włoska. Szpinak Merlo Nero ma duże, wydłużone, ciemnozielone liście. Można go siać wczesną wiosną oraz późnym latem.
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: około 30 cm (z kwiatostanem do 50 cm)
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: wiosna (jak tylko ziemia odmarznie do połowy kwietnia) lub lato (ostatni tydzień lipca i pierwszy tydzień sierpnia)
Głębokość siewu: 1,5-2 cm
Zbiór: po około 45 dniach od siewu
Zastosowanie: sałatki, koktajle, potrawy mięsne, warzywne, z jajkami, makaronem; nadaje się do mrożenia
Ma liście duże, grube, ciemnozielone, wydłużone podobnie jak szpinak nowozelandzki. W smaku są delikatne, smaczne.
Stanowisko: słoneczne; znosi lekki półcień
Gdzie siać: warzywnik, donice
Gleba: żyzna (nie może być kwaśna)
Podlewanie: umiarkowane
Najlepiej podlewać przy korzeniach, a nie na liście.
Nawożenie: jeżeli ziemia jest żyzna, najlepiej nie nawozić
Nadmiar nawozu może powodować kumulację szkodliwych azotanów w liściach.
Jeżeli ziemia jest słaba, można ewentualnie szpinak zasilić – gdy ma trzy liście właściwe – nawozem sztucznym, np. saletrą amonową, albo naturalnym, np. biohumusem.
Odporność na mróz: dobra
Znosi przymrozki do minus 5-6 stopni Celsjusza.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Warto wiedzieć
- Szpinak Merlo Nero to odmiana włoska.