Ma duże, smaczne liście. Szpinak Matador można siać wiosną, latem oraz przed zimą. Lubi miejsca po kapuście i duże dawki kompostu.
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 30-50 cm
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: trzy do wyboru
1. wiosna – jak tylko ziemia odmarznie
2. lato – od końca lipca do początku sierpnia (VII-VIII)
3. jesień – wrzesień (IX), ale gdy jesień jest ciepła, siew warto opóźnić nawet do października (X) lub listopada (XI), ponieważ szpinak Matador nie powinien wzejść przed zimą, a dopiero wiosną następnego roku
Szpinak Matador kiełkuje w ciągu 4-7 dni (już w temperaturze 2-3 stopnie Celsjusza). Jest wrażliwy na długi dzień – zawiązuje wtedy kwiaty i staje się niesmaczny. Dlatego trzeba przestrzegać terminów siewu, bo plonu nie będzie (choć szpinak wzejdzie).
Głębokość siewu: 1,5-2 cm
Zbiór: w zależności od terminu siewu
1. z siewu wiosennego – zbiór do połowy maja
2. z siewu letniego – zbór na przełomie września i października (IX-X)
3. z siewu jesiennego – zbór w kwietniu (IV) następnego roku
Zastosowanie: liście nadają się do dań mięsnych, warzywnych, z jajkami, makaronem, jako nadzienie np. do pierogów, a także na sałatki; można je mrozić
Szpinak Matador ma liście duże, soczyste, delikatne w smaku.
Stanowisko: słoneczne; znosi lekki półcień
Gdzie siać: w gruncie
Gleba: żyzna (nie powinna być bardzo kwaśna)
Podlewanie: umiarkowane
Szpinak Matador lubi być podlewany, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu.
Nawożenie: lubi zasobną glebę
Szpinak Matador najlepiej rośnie w ziemi żyznej, zasilonej rozłożonym obornikiem lub po warzywach kapustnych, które były nawiezione obornikiem. Bardzo lubi dużą dawkę kompostu.
Gdy ziemia jest słaba, nie była nawieziona obornikiem ani kompostem, można szpinak zasilić nawozem sztucznym, np. saletrą amonową, albo naturalnym, np. typu biohumus. Najlepszy jest czas, gdy Matador ma 3 liście właściwe.
Nawóz sztuczny stosuje się w dwóch dawkach (w odstępie 7 dni) po 1-2 łyżki stołowe na metr kwadratowy.
Odporność na mróz: dobra
Nasiona z siewu jesiennego dobrze zimują w gruncie. Siewki wytrzymują mróz do minus 5-6 stopni Celsjusza.
Szpinak Matador lubi chłód. Najlepiej rośnie w temperaturze do 15 stopni Celsjusza.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Może być czasem atakowany przez mączniak rzekomy szpinaku. Choroba atakuje zwłaszcza, gdy szpinak Matador jest przenawożony azotem i ma często mokre liście.