
To stara, angielska odmiana. Szpinak Bloomsdale ma lekko karbowane, soczyście zielone liście. Nadaje się do uprawy w gruncie i donicach.
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: około 30 cm (z kwiatostanem do 50 cm)
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: wiosna (jak tylko ziemia odmarznie do połowy kwietnia) lub lato (ostatni tydzień lipca i pierwszy tydzień sierpnia)
Uwaga! Można ewentualnie siać jesienią na zbiór wczesną wiosną następnego roku.
Głębokość siewu: 1,5-2 cm
Zbiór: po około 45 dniach od siewu
Zastosowanie: sałatki, koktajle, potrawy mięsne, warzywne, z jajkami, makaronem; nadaje się do mrożenia
Szpinak Bloomsdale ma liście duże, lekko karbowane, soczyste, ciemnozielone. W smaku są delikatne, nie mają zwłóknień. Pędy kwiatostanowe zaczyna wypuszczać około 10 maja (V).

Stanowisko: słoneczne; znosi lekki półcień
Gdzie siać: warzywnik, donice
Gleba: żyzna (nie powinna być kwaśna)
Podlewanie: umiarkowane
Najlepiej podlewać przy korzeniach, a nie na liście.
Nawożenie: jeżeli ziemia jest żyzna, najlepiej nie nawozić
Nadmiar nawozu może powodować kumulację szkodliwych azotanów w liściach.
Jeśli ziemia jest słaba, można ewentualnie szpinak zasilić – gdy ma trzy liście właściwe – nawozem sztucznym, np. saletrą amonową, albo naturalnym, np. biohumusem.
Odporność na mróz: dobra
Dobrze znosi przymrozki do minus 5-6 stopni Celsjusza.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Warto wiedzieć
- Szpinak Bloomsdale to stara, angielska odmiana. Jego pochodzenie jest nieznane.
Był uprawiany w Polsce już w XIX wieku. W „Ogrodniku Polskim” z 1893 roku można znaleźć adnotację – przy szpinaku angielskim – adnotację: „Hodujemy tylko Bloomsdale”.