Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Zioła»Stewia – uprawa, rozmnażanie, zastosowanie
Jesienią stewia zakwita. Jej pędy są wtedy często wiotkie z braku słońca. Fot. Niepodlewam

Stewia – uprawa, rozmnażanie, zastosowanie

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Nadaje się słodzenia herbaty, kawy, ciast, w tym dla cukrzyków. Stewia to pradawne zioło indiańskie słodkie jak cukier. Uprawa nie jest trudna.

Stewia jest w smaku słodka jak cukier. Doskonale go zastępuje. Fot. Niepodlewam
Stewia jest w smaku słodka jak cukier. Doskonale go zastępuje. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Słodkie zioło, Stevia rebaudiana

Cechy: bylina

Stewia jest często sprzedawana jako roślina jednoroczna, choć w rzeczywistości to bylina. Można ją uprawiać w donicach wiele lat.

Stewia nadaje się także do uprawy w gruncie (z rozsady). W gruncie stewię sadzi się po 15 maja. Jest nieodporna na mróz.

W polskim klimacie korzystniej uprawiać stewię w donicach. Zbiór liści trwa wtedy dłużej. Stewię można przechować zimą w domu.

Wysokość: 50-70 cm

Kwitnienie: październik – listopad (X-XI)

Stewia rebaudiana ma kwiaty białe. Są drobne i niepozorne, bez wyczuwalnego zapachu. Kwiaty pojawiają się już w pierwszym roku uprawy. W kolejnych latach uprawy kwiaty mogą się także pojawiać wczesną wiosną.

Hodowanie stewii na nasiona w domowych warunkach jest kłopotliwe i trudne (brak światła i owadów zapylających).

Kwiaty stewii są białe i niepozorne. Fot. Niepodlewam
Kwiaty stewii są białe i niepozorne. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona, sadzonki, kłącza

Stewia jest średnio trudna do rozmnożenia.

  • Nasiona – wysiew do doniczek w marcu lub kwietniu (III-IV). Stewię sieje się płytko (maksymalnie do 0,5 cm). Nasiona stewii szybko tracą zdolność kiełkowania. Podczas kiełkowania trzeba im zapewnić temperaturę co najmniej 22 stopni Celsjusza.
  • Sadzonki – pobiera się ze starszych roślin i ukorzenia. Sadzonki najlepiej ukorzeniają się wczesną wiosną i jesienią.
  • Podział – starsze rośliny tworzą kępy, które można dzielić i przesadzać do innych doniczek. Najlepsza pora to wiosna.
Nasiona stewii są drobne. Wyglądają jak przecinki. Fot. Niepodlewam
Nasiona stewii są drobne. Wyglądają jak przecinki. Fot. Niepodlewam

Wykorzystanie: słodzenie napojów, deserów, ciast, sosów, sałatek, dieta przeciwcukrzycowa i obniżająca ciśnienie, zapobieganie psuciu zębów

Do jedzenia nadaje się cała roślina. Najlepsze w smaku są liście stewii. Przykładowo, połówką małego listka można osłodzić np. filiżankę herbaty.

Stewia zawiera glikozydy, które zmysł smaku człowieka odbiera jako słodkie, tak jak cukier. W rzeczywistości nie jest to cukier! Dlatego stewią można słodzić dania i napoje lecz nie ma takich efektów ubocznych jak tycie, psucie zębów, podwyższony poziom cukru we krwi. Mogą nią słodzić nawet osoby chore na cukrzyce lub zagrożone tą chorobą (po konsultacji z lekarzem).

W smaku świeża stewia jest słodka jak cukier, zaś suszona – słodsza od niego. Ma charakterystyczną, świeżą nutę, ale smak jest bardzo podobny do cukru.

Glikozydy stewii tracą słodkie właściwości w temperaturze powyżej 180 stopni Celsjusza. Z tego powodu ciasta ze stewią piecze się maksymalnie w takiej właśnie temperaturze. Wszystkie ciasta i ciastka ze stewią są zawsze blade. Nie ma bowiem efektu karmelizacji, tak jak w przypadku cukru.

Stewię można gotować, np. w budyniach, kisielach, kompotach, a także dodawać do gorącej kawy czy herbaty.

Stewia ma również właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i lekko obniża ciśnienie krwi. Żucie świeżych listków lub łodyżek stewii zapobiega próchnicy zębów.

W składzie stewii są również m.in. wapń, witamina C, żelazo.

Łodygi stewii suszy się i mieli. Nadają się także do słodzenia potraw. Fot. Niepodlewam
Łodygi stewii suszy się i mieli. Nadają się także do słodzenia potraw. Fot. Niepodlewam

Zbiór: od marca do grudnia (III-XII)

Stewia nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej.

  • Świeża stewia – listki można obrywać na bieżąco, w miarę potrzeb. Rozkrzewianiu stewii sprzyja uszczykiwanie wierzchołków pędów (nadają się do słodzenia).
  • Suszona stewia – całą roślinę ścina się jesienią tuż przed kwitnieniem i suszy. Gdy dobrze wyschnie, stewię mieli się np. w rozdrabniaczu do ziół lub młynku do kawy. Potrawy słodzi się rozdrobnionym suszem.

Stanowisko: słoneczne

Stewia potrzebuje dużo słońca przez cały rok. Na lato donicę ze stewią można wynosić na taras lub balkon.

Zimę stewia lubi spędzać w jasnym, nieprzegrzanym pokoju (temperatura około 18 stopni Celsjusza). W wyższej temperaturze stewia często zasycha (mimo podlewania). Takiej rośliny nie należy wyrzucać! Uschnięte pędy trzeba obciąć i poczekać do wiosny. Stewia prawie zawsze wypuszcza młode pędy z kłączy.

Ziemia: żyzna, najlepiej kwaśna (pH 5)

Ogólnie stewia jest tolerancyjna co do ziemi i jej odczynu.

Podlewanie: umiarkowane

Latem stewię podlewa się co kilka dni, tak by ziemia była lekko wilgotna. Zimą trzeba podlewać oszczędnie, zwłaszcza jeśli stewia nie ma wystarczającej ilości słońca i zasycha.

Nawożenie: co 2 tygodnie od kwietnia do lipca (IV-VII)

Do nawożenia stewii najlepiej stosować nawóz naturalny, np. z odchodów dżdżownic.

Liść stewii. Fot. Niepodlewam
Liść stewii. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: brak

Stewia marznie zwykle w temperaturze 0 stopni Celsjusza. Niższą temperaturę potrafią przetrwać starsze rośliny, ale często opadają im liście.

Choroby i szkodniki: odporna

Stewia choruje rzadko. Powodem zasychania (zwykle zimą) jest zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniu w czasie zimy.

Stewie nadmiernie podlewane mogą być atakowane przez choroby grzybowe.

Ciekawa odmiana stewii

  • Sweety Star – ma delikatniejsze i słodsze w smaku liście
Stewia Sweety Star. Fot. Niepodlewam
Stewia Sweety Star. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Stewia rebaudiana pochodzi z Ameryki Południowej. Od ponad 1.500 lat jest używana jako lek oraz w kuchni przez Indian Guarani. Oprócz stewii rebaudiana znanych jest około 200 innych gatunków stewii.
rośliny przyprawy słodkie zioło stewia pielęgnacja stewia rebaudiana stewia roślina stewia uprawa stewia uprawa w domu stewia wymagania zamiast cukru zioła zioła cukrzyca zioła na parapecie zioło zamiast cukru
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleChoina kanadyjska Jeddeloh – uprawa, odporność, cięcie
Next Article Wiśnia Lucyna – uprawa, odporność, zapylacze

Related Posts

Tymianek cytrynowy Lime – uprawa i ciekawostki

Trawa cytrynowa – uprawa i odporność

Szałwia lekarska Berggarten Variegated – uprawa i ciekawostki

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.