
W nawozach do pomidorów istotne jest, aby miały dwa razy mniej azotu niż potasu. Wtedy nie rosną wybujałe, a ich owoce są smaczne i soczyste. Optymalny skład ma Ekopomidor marki Vegano.
Pomidory to warzywa o dużych wymaganiach pokarmowych – potrzebują żyznej ziemi i nawożenia przez cały sezon. Mają też duży apetyt, zwłaszcza na azot. Potrafią przyswoić każdą jego dawkę! Niestety, nadmiar azotu, także pochodzenia naturalnego, powoduje, że pomidory rosną wybujałe i wiotkie, zwłaszcza odmiany wysokie. Mają duże liście, ale mało kwiatów. Owoce pojawiają się później, są mniej aromatyczne, blade, mało soczyste, z większymi zielonymi piętkami. Zdarza się, że ich miąższ jest galaretowaty, niezbyt smaczny.
Dlatego tak istotne jest, jaki skład mają nawozy do pomidorów używane w trakcie sezonu. Warto zwracać uwagę na proporcje azotu w stosunku do potasu. Dobry bilans składników pokarmowych ma ekologiczny nawóz Ekopomidor marki Vegano – jest w nim dwa razy więcej potasu niż azotu. Wytwarzany jest z substancji roślinnych pochodzących z produkcji żywności i pasz.
Smaczniejsze i zdrowsze owoce
Aby z pomidora zerwać kilogram owoców, musi on pobrać z ziemi 7-8 g potasu oraz 3,5-5 g azotu. Część potasu jest w owocach magazynowana – są bogatym źródłem tego pierwiastka dla ludzi (odgrywa kluczową rolę m.in. w kurczliwości mięśni, w tym serca, oraz utrzymaniu równowagi wodnej komórek). Takie pomidory zawierają także więcej witamin. Roślinom nie powinno brakować potasu, zwłaszcza naturalnego pochodzenia.
Pomidorom trzeba zapewniać potas i azot przez cały sezon wegetacji, ale w odpowiednich proporcjach. Potasu powinno być dwa razy więcej. Wtedy ich owoce są soczyste, aromatyczne i zdrowsze. Ekopomidor to nawóz organiczny typu NK 3,5-5,5. Zawiera 3,5% azotu oraz 5,5% potasu, czyli ma optymalne proporcje tych składników dla pomidorów. W jego składzie jest też 2,5% sodu oraz 48% substancji organicznych, które m.in. pozytywnie wpływają na przyswajanie składników pokarmowych oraz ich magazynowanie w ziemi.
Soczyste i słodkie pomidory
Niedobór potasu oraz azotu skutkuje mniejszym plonem, a dodatkowo owoce są słabej jakości. Gdy pomidorom brakuje potasu, ich owoce są mniej soczyste i armatyczne, jak papierowe w smaku. Rośliny bowiem gorzej znoszą wtedy przesuszenie oraz upały z powodu zaburzenia gospodarki wodnej. Azot zaś odpowiada m.in. za budowę tkanek zielonych, dzięki którym w roślinach zachodzi fotosynteza, której produktem są m.in. węglowodany (co skutkuje słodszym smakiem owoców). Oczywiście na smak pomidorów mają wpływ także cechy właściwe dla poszczególnych odmian. Niektóre są bardziej, a inne mniej słodkie oraz kwaskowate. Jednak zawsze – odpowiednio nawożone – są bardziej soczyste i mają pełny bukiet smakowy.
Odpowiednie nawożenie to smaczniejsze owoce, ale także dłuższe plonowanie pomidorów, co przekłada się na wysokiej jakości plon większy wagowo. Takie rośliny owocują aż do pierwszych przymrozków (oczywiście trzeba też zadbać o ich ochronę przed chorobami). Pomidory, które mają stale zapewnione odpowiednie dawki potasu, a także azotu, są w stanie kwitnąć oraz zawiązywać soczyste i słodkie owoce nawet do października, zanim wystąpią przymrozki.
Lepiej wybarwione owoce
Dobra dostępność potasu jest szczególnie ważna w okresie dorastania oraz wybarwiania się owoców. Jeśli roślinom go nie brakuje, nawet późno zebrane owoce są smaczne, soczyste, z dużą zawartością likopenu (naturalnego barwnika, który zalecany jest w profilaktyce zapobiegania chorób krążenia i nowotworowych). Właśnie intensywny kolor owoców, właściwy dla danej odmiany, jest pierwszą, wizualną wskazówką, że pomidory mają też dobry smak. Nie ma znaczenia, czy są to odmiany czerwone, żółte, czarne, malinowe, paskowane – wszystkie najlepiej dojrzewają, gdy potasu jest dwa razy więcej niż azotu.
Warto wiedzieć, że potasu w ziemi ubywa nie tylko dlatego że pobierają go korzenie pomidorów. Ten pierwiastek jest także z niej wypłukiwany, np. podczas podlewania i deszczu. Dlatego nawożenie pomidorów potasem jest potrzebne przez cały sezon wegetacyjny.
Większa odporność
Prawidłowo nawożone rośliny znacznie lepiej radzą sobie z kaprysami pogody. Optymalny bilans azotu do potasu powoduje, że ich łodygi i liście są grubsze, odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne, np. przez wiatr i ulewy. Takie rośliny mają też mocniejsze ściany komórkowe, co utrudnia żerowanie szkodnikom oraz wnikanie w nie grzybów chorobotwórczych. Pomidory rosną prawidłowo, nie są wybujałe. Mają owoce smaczniejsze, bardziej soczyste, aromatyczne, które również lepiej się przechowują.
Warto wiedzieć
- Nawóz Ekopomidor Vegano ma płynną, skoncentrowaną formułę. Dawkę 10 ml (około pół nakrętki) dodaje się do litra wody, a następnie podlewa pomidory. Nawożenie wykonuje się co dwa tygodnie od marca do października. Opakowanie nawozu (1 litr) wystarcza na 100 litrów wody.