To bardzo stara odmiana. Śliwa Waszyngton ma owoce żółte z rumieńcem. Dojrzewa we wrześniu. Rodzi pyszne owoce, ale jest kapryśna.
Inne nazwy: Washington, Waszyngtona
Pochodzenie: przełom XVIII/XIX wieku (USA)
Dojrzewanie: pierwsza połowa września (IX)
Owoce: duże; okrągłe; skórka gładka, żółta z rumieńcem od słońca; miąższ zielonożółty, z niedużą ilością kamienia, bardzo soczysty, słodki, bardzo smaczny
Śliwka Waszyngton późno zaczyna owocować. Nie owocuje co roku.
Te wady rekompensuje bardzo dobry smak śliwek i obfity plon.
Przeznaczenie: owoce deserowe
Gleba: żyzna; odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6,7-7,2)
Waszyngton to śliwka wymagająca co do ziemi.
Stanowisko: słoneczne
Rośnie silnie. Drzewo ma szeroką koronę.
Odporność: dobra
Śliwka Waszyngton dobrze znosi mróz.
Podobnie jak inne śliwy, atakuje ją owocówka śliwkóweczka. Szkodnik powoduje robaczywienie śliwek.
Zapylacze: Avalon, Czar, Jefferson, Królowa Wiktoria, Ontario, Opal, Piękna z Leuven, Ruth Gerstetter
Ciekawostki
- Śliwa Waszyngton to odmiana amerykańska. Pochodzi z okolic Nowego Jorku w USA. Dokładne pochodzenie nie jest znane.
Najprawdopodobniej nazwa Waszyngton upamiętnia pierwszego prezydenta USA, którym był George Washington (1732-1799). Śliwa pochodzi z jego epoki.
- Śliwki Waszyngton uprawiano w Polsce głównie na przełomie XIX i XX wieku. Zalecano je do sadzenia zwłaszcza na północy kraju. Potem o nich zapomniano.
- Odmiana ta jest ciągle uprawiana m.in. w Wielkiej Brytanii. Tam można kupić młode drzewka.
Źródło:
- Wiedza własna
- Nederlandsche Fruitssorten, 1942 rok
- Ogrodnik Polski, 1885 i 1900 rok
Na publikację rysunku śliwy Waszyngton z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii