
Jej owoce są uważane za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Śliwa Renkloda Althana to stara, czeska odmiana z XIX wieku.
Inne nazwy: Althanns Reneklode, Graf Althans Reinecloude, Graf Althanns Geengage, Graf Althan‘s Reine Claude, Reineclaude Graf Althan, Reine Claude d‘Althan, Renkloda Altana, Renkloda Filthana, Rekloda Hrabiego Althana, Sliva Althanowa.
Pochodzenie: 1867 rok (Czechy)
Renkloda Althana została wyhodowana z nasiona Renklody Zielonej.
Dojrzewanie: sierpień – wrzesień (VIII-IX)
Owoce: średniej wielkości i duże; prawie okrągłe; skórka gładka, mocna, różowofioletowa i czerwonofioletowa, z woskowym nalotem; miąższ żółty, miękki, bardzo soczysty, słodki, pachnący, wybitnie smaczny, dobrze odchodzi od pestki
Renkloda Althana owocuje średnio obficie.
Tak o smaku Renklody Althana pisał Edmund Jankowski w książce „Sad i ogród owocowy” z 1911 roku:
„Mięso delikatne, soczyste, doskonałe; dojrzewa w końcu sierpnia lub na początku września”.
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, kompoty, na przetwory

Gleba: żyzna, dość wilgotna; odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6,7-7,2)
Słabiej owocuje na glebie zbyt wilgotnej.
Stanowisko: słoneczne
Jak rośnie i wygląda Renkloda Althana opisał Kazimierz Brzeziński w książce „Polska pomologja: opis celniejszych odmian drzew owocowych polecanych do hodowli w Polsce” z 1929 roku:
„Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę rozłożystą, sklepioną, o dużych, licznych gałęziach, regularnie rozłożonych. Kora barwy szaro-popielatej, lekko błyszcząca, młode pędy zielone, pod jesień pokrywają się słabo wiśniową barwą z popielatym nalotem. Oczka ciemno-bronzowej barwy, krótkie, tęgie, ostro zakończone, ściśle łuską okryte. Ulistnienie zbyt bujne, liście ciemno-zielone, dosyć duże, eliptycznie wydłużone, rynienkowate, na brzegach słabo ząbkowane. Ogonek tęgi, krótki, gruby, szczególniej wydatnie zgrubiały przy nasadzie”.
Odporność: dobra
Drzewo dobrze znosi mróz, ale pod warunkiem, że rośnie w zacisznym miejscu. Ma dość dobrą odporność na choroby grzybowe.
Zapylacze: Jefferson, Kirka, Królowa Wiktoria, Renkloda Ulena
Ciekawostki
- Śliwę Renkloda Althana wyhodował ogrodnik Prochaska, który pracował w czeskiej posiadłości Svojsice hrabiego Michaela Josepha von Althann (1798-1861). Nową odmianę nazwał na część swojego chlebodawcy już po jego śmierci. Althannowie to ród austriackich arystokratów, którzy mieli także majątki na terenie dzisiejszej Polski. Należało do nich m.in. Stronie Śląskie. Zarówno o Althannach, jak i ich ogrodniku dziś mało kto pamięta, ale śliwa Althana należy do najpopularniejszych na świecie, ze względu na wyborny smak owoców.
- Na początku XX wieku śliwę Renkolodę Althanę uprawiano m.in. w donicach. Szczepiono ją wtedy np. na tarninie.
Na publikację rysunku śliwy Althana z 1942 roku wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii
Źródło:
- Wiedza własna
- Ogrodnik Polski, 1881, 1896, 1900, 1904 rok
- Sadownictwo gospodarskie, Władysław Tyniecki, 1902 rok
- Sad i ogród owocowy, Edmund Jankowski, 1911 rok
- Polska pomologja: opis celniejszych odmian drzew owocowych polecanych do hodowli w Polsce, Kazimierz Brzeziński, 1929 rok
- Nederlandsche Fruitssorten, 1942 rok