
Zawierają dużo wapnia oraz inne pierwiastki potrzebne roślinom. Skorupki jajek można traktować jak naturalny nawóz. Najlepiej je rozdrobnić.
Skorupki jajek to odpad w kuchni. Dlatego najczęściej są wyrzucane. Jednak w ogrodzie można je wykorzystać jako naturalny nawóz mineralny. Aby ich składniki szybciej przenikały do ziemi, najlepiej skorupki rozdrobnić: zgnieść, zmielić, utłuc. W ogrodzie wykorzystać można skorupki jaj kurzych, kaczych, gęsich oraz innych hodowanych ptaków, w tym ozdobnych.
Skład skorupek jajek
- Wapń – 90-93%
- Azot – około 1,4%
- Magnez – około 0,4%
- Fosfor – około 1%
- Chrom
- Cynk
- Mangan
- Miedź
- Molibden
- Potas
- Selen
- Żelazo
W skorupkach jaj ptasich znajduje się wapń w formie węglanowej, taki jak np. w wapnie kredowym. Najlepiej rozdrobnić je na proszek i stosować jak wapno nawozowe.
Skorupa stanowi 8-9% wagi jaja. Mocniejsze skorupy, czyli bardziej zasobne w wapń, mają jajka młodszych ptaków. Warunek: w ich diecie musi być dużo wapnia, np. w postaci kredy. Znaczna część skorupy to błony, które składają się głównie z kolagenu. Ich pozostałości, a także białka i czasem żółtka, zostają w zaschniętej postaci na skorupkach. Dlatego nawóz ze skorupek ma tak bogaty skład.

Zastosowanie skorupek jajek w ogrodzie
1. Odkwaszanie gleby
Głównym składnikiem skorupek jaj jest węglan wapnia (wapń w formie węglanowej). Dlatego to działający wolno, naturalny nawóz wapniowy, ale zawierający także liczne makroskładniki oraz mikroskładniki.
Jeśli stosuje się większe ilości zmielonych drobno skorupek jaj do nawożenia, należy używać ich w podobnych terminach jak inne nawozy wapniowe, np. wapno kredowe czy dolomit. To przełom zimy i wiosny oraz jesień (lepszy jest termin jesienny).
Wapń znajdujący się w skorupkach inicjuje procesy chemiczne, które skutkują podwyższeniem odczynu gleby. Wchodzi też w reakcje z innymi pierwiastkami znajdującymi się w glebie lub wprowadzanymi do niej w postaci różnych nawozów, np. obornika. Część składników pokarmowych może się wtedy stać nieprzyswajalna dla roślin, czyli skutek jest inny niż zamierzony.
Aby tego uniknąć, wystarczy pamiętać, by większą ilość skorupek aplikować na przełomie zimy i wiosny lub jesienią. Pomiędzy zastosowaniem nawozu ze skorupek a innymi rodzajami nawozów powinna być przerwa minimum 2 miesiące. To jeden z powodów, dla którego lepiej stosować skorupki jaj jesienią.
2. Nawóz o długim działaniu
Oprócz wapnia, który jest głównym składnikiem, w skorupkach jaj są też różne pierwiastki istotne dla roślin. Niektóre z nich są dość rzadkie w innych nawozach. Przykładowo, kalafior potrzebuje molibdenu do zawiązania róż, a cebula – miedzi, by wytworzyć grube łuski. Dlatego skorupki można traktować jako nawóz wzbogacający glebę zwłaszcza w mikroskładniki.
Ich uwalnianie do gleby trwa długo, często kilka lat. Ten proces przebiega szybciej, jeśli skorupki są mocno rozdrobione. Podobnie jest w przypadku mączki bazaltowej, który też jest naturalnym nawozem mineralnym.
3. Drenaż w podwyższonych grządkach i donicach
Całe skorupy można wykorzystać na drenaż, np. w podwyższonych grządkach oraz donicach, który ułatwia odpływanie nadmiaru wody. Układa się je na spodzie, jako najniższą warstwę. Trzeba pamiętać, że skorupy zawierają dużo wapnia, który uwalnia się do ziemi podwyższając jej odczyn. Dlatego nie należy ich stosować na drenaż roślin kwaśnolubnych (także pokojowych, np. paproci).
4. Nawóz pod korzenie sadzonych drzewek i krzewów
Podczas sadzenia drzewek i krzewów, zwłaszcza owocowych, pod ich korzenie można położyć kilka skorup jaj jako nawóz o długim, wieloletnim działaniu. Nie należy tak jednak robić w przypadku roślin kwaśnolubnych, jak agrest, borówka amerykańska, borówka brusznica.
5. Wzbogacanie kompostu
Gdy na bieżąco nie można zagospodarować skorupek jaj jako nawóz, najlepiej wrzucić je rozdrobnione do kompostownika.
Warto wiedzieć
- Duże kawałki skorupek jaj bywają wykorzystywane jako bariera przeciw ślimakom. Taka ochrona jest jednak znikoma.
- Kura, aby wytworzyć skorupę jaja, wydatkuje około 2 g wapnia dziennie. Jeśli nie otrzyma go w paszy, jej organizm pobiera wapń z kości szpikowych nóg. Aby skorupa była mocna, kurze niezbędna jest też witamina D, która powstaje w jej organizmie pod wpływem światła słonecznego. Dlatego zimą skorupki jaj są słabsze i zawierają mniej wapnia. Podobnie jest z nioskami trzymanymi cały czas w pomieszczeniach, jeśli nie otrzymują witaminy D w paszy.
- Rozdrobione na proszek skorupki jajek można kupić w sklepie Niepodlewam.