Sałatę rzymską sieje się w kwietniu i maju. Rośnie bardzo szybko i dobrze znosi przymrozki. Siew sałaty rzymskiej jest prosty.
Sałata rzymska (Lactuca sativa longifolia) to odmiana botaniczna sałaty siewnej. Ma charakterystyczne długie liście, zawiązuje główki (gdy ma chłodno). Jest delikatna w smaku.
Siew sałaty rzymskiej trzeba wykonać odpowiednio wcześnie, gdy dni są jeszcze krótkie. Długi dzień to dla tego warzywa sygnał, że trzeba zakwitnąć.
Liście mają dobry smak nawet gdy sałata rzymska zaczyna w połowie czerwca wypuszczać pęd kwiatowy (tracą smak w pełni kwitnienia, czyli w lipcu). Jednak nie przyrastają na wielkość.
Ogólnie sałata rzymska rośnie bardzo szybko – dosłownie w oczach.
Terminy siewu sałaty rzymskiej
Sałatę rzymską można siać od razu do gruntu lub uprawiać z rozsady.
- Rozsada sałaty rzymskiej – siew od 1 kwietnia do 31 maja (IV-V) w skrzynkach. Sałata rzymska ma małe nasiona, dlatego najlepiej siać rzutowo (tak jak się soli potrawy), a następnie przysypać nasiona ziemią. Sadzonki sadzi się w gruncie po 4 tygodniach od siewu po wcześniejszym zahartowaniu. Przesadzanie znoszą bardzo dobrze.
- Siew sałaty rzymskiej do gruntu – od 1 kwietnia do 31 maja (IV-V). Nasiona sieje się w rzędach albo rzutowo.
Uwaga! Siew sałaty rzymskiej korzystniej wykonać już w kwietniu. Sałata rzymska jest wtedy większa, częściej tworzy duże główki. Sałata rzymska lubi chłód i dobrze znosi przymrozki.
Sałata rzymska z siewu majowego ma zwykle mniejsze liście. Pęd kwiatowy pojawia się bowiem w połowie czerwca (VI) i od tego momentu to on rośnie intensywnie (do 100 cm), a nie liście.
Głębokość siewu
Sałatę rzymską sieje się na głębokość około 1 cm.
Gdzie siać
Sałata rzymska nadaje się do uprawy w gruncie, donicach, tunelach foliowych i szklarniach.
Jaka ziemia
Sałata rzymska najlepiej rośnie w ziemi żyznej, z dodatkiem kompostu, o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5). Toleruje też ziemię przeciętną.
W warzywniku sałata rzymska rośnie najlepiej na dużej dawce kompostu lub w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.
Kiełkowanie
Sałata rzymska kiełkuje w temperaturze od około 12 stopni Celsjusza. Pierwsze listki pojawiają się po 4-7 dniach. Jeśli jest zimno, kiełkowanie sałaty rzymskiej trwa dłużej – zwykle około 14 dni.
Warto wiedzieć
- Sałata rzymska jest uprawiana w Polsce od wieków. Znana była już w czasach królowej Bony, czyli w XVI wieku. Jest łatwiejsza w uprawie niż np. sałata masłowa. Rośnie zdrowiej i rzadziej atakują ją szkodniki.