Okrę sieje się do skrzynek na przełomie kwietnia i maja. Siew okry można też wykonać od razu do gruntu lecz nie wcześniej niż 15 maja.
Okra to warzywo pochodzące z Afryki. Jadalne są jej owoce, przypominające z wyglądu grube strąki. Owoce okry delikatnie pachną fasolką. Są świetne zwłaszcza do dań duszonych. Nadają potrawom lekko kleistą, gęstszą konsystencję.
Okrę można też uprawiać jako roślinę ozdobną. Ma kremowe kwiaty z fioletowymi środkami. Są podobne do kwiatów malw i ketmii (hibiskusów), z którymi okra jest spokrewniona.
Terminy siewu okry
Okrę można siać od razu do gruntu albo z rozsady.
- Rozsada okry – od 1 kwietnia do 15 maja (IV-V). Okrę najlepiej siać po 2-3 nasiona do oddzielnych doniczek. Gdy minie ryzyko przymrozków, sadzi się ją do gruntu. Przesadzanie znosi dobrze. Jeśli wykiełkują wszystkie nasiona, młode okry można oddzielić od siebie i posadzić osobno.
- Siew okry do gruntu – od 15 maja do 7 czerwca (V-VI). Okra nie znosi chłodnej, pochmurnej wiosny. Dlatego siew okry do gruntu bywa zawodny (lepiej zrobić rozsadę, przynajmniej z części nasion).
Uwaga! Okra, aby wydać owoce potrzebuje co najmniej 55 dni. Musi mieć też dużo słońca i ciepła. Polskie lato, zwłaszcza w chłodniejszych rejonach, może być dla niej za krótkie (po 15 sierpnia dla okry jest już za zimno i przestaje owocować). Dlatego lepiej robić rozsadę okry albo siać ją w szklarni czy tunelu foliowym.
Głębokość siewu
Okrę sieje się na głębokość 1,5 cm.
Gdzie siać
Okrę można siać w warzywniku, szklarni, tunelu foliowym, donicach na balkonie.
Siew okry trzeba tak zaplanować, aby miała bardzo dużo słońca i ciepła. Tam gdzie dobrze rośnie papryka, będzie też dobrze rosła okra.
Jaka ziemia
Okra lubi ziemię żyzną, próchniczą, o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7).
Najlepiej okra rośnie na dużej dawce kompostu lub w drugim roku po nawożeniu obornikiem.
Kiełkowanie
Okra kiełkuje w temperaturze od około 20 stopni Celsjusza. Pierwsze listki pojawiają się po 7-14 dniach.
Okres wschodzenia jest jednym z trudniejszych w uprawie okry. Jeśli wiosna jest pochmurna, bez słońca wschodzącą okrę atakują często choroby grzybowe. Dlatego rozsadę okry warto trzymać na parapetach od południa.
Warto wiedzieć
- Okra jest składnikiem słynnej zupy gumbo, którą wymyślono w XVIII wieku w USA. Jest gęsta, pożywna, z dodatkiem mięsa lub owoców morza. W polskiej kuchni okrę można dodawać np. do dań duszonych z mięsem, cukinią, papryką.