Dobre terminy to wiosna i koniec lata. Siew mizuny wykonuje się od razu do gruntu. Szybko wschodzi, rośnie oraz plonuje.
Mizuna to rodzaj prastarej kapusty uprawianej w Japonii. Prawdopodobnie była znana w tym kraju ponad tysiąc lat temu.
Mizuna bardzo szybko rośnie. Do jedzenia nadaje się już po 2-3 tygodniach od siewu. Jest bardzo łatwa w uprawie.
W smaku mizuna jest delikatna – przypomina kapustę pekińską. Ma też podobne zastosowanie w kuchni. Nadaje się do jedzenia na surowo, np. w sałatkach, oraz na ciepło, w daniach duszonych czy w zupach.
Mizunę sieje się od razu do gruntu.
Terminy siewu mizuny
- Marzec
- Kwiecień
- Maj – tylko pierwsze dni
- Sierpień
- Wrzesień – tylko pierwsza połowa
Uwaga! Mizuna zakwita, gdy dzień jest długi. Dlatego siew mizuny wiosną można robić tylko w podanych terminach, aby nie zdążyła zakwitnąć przed zbiorem.
Głębokość siewu
Mizunę sieje się na głębokość około 1 cm. Łatwo rozsiewa się sama.
Gdzie siać
Mizunę można siać w warzywniku, donicach, tunelach foliowych i szklarniach. To warzywo lubiące chłód i odporne na przymrozki.
Stanowisko powinno być słoneczne. Mizuna znosi tylko lekkie zacienienie.
Jaka ziemia
Mizuna ma małe wymagania co do ziemi. Wystarcza jej ziemia przeciętna, ale dorodniej rośnie na kompoście.
Kiełkowanie
Mizuna kiełkuje po 1-7 dniach w zależności od temperatury (szybciej, jeśli jest co najmniej 10 stopni Celsjusza). Siewki świetnie znoszą przymrozki.
Warto wiedzieć
- Nasiona mizuny posianej wiosną dojrzewają w lipcu (VII). Można je zebrać i posiać w tym samym roku w sierpniu lub w pierwszej połowie września (VIII-IX). Wzejdą i wydadzą plon.
- Mizu to po japońsku woda. Świeżo zerwana mizuna jest po przecięciu jak lekko mokra, szklista.
- W Japonii od wieków są uprawiane inne warzywa z rodziny kapustowatych podobne do mizuny. To komatsuna oraz mibuna. Wszystkie są nazywane potocznie kapustami japońskimi.