
Najlepszy termin to przełom lipca i sierpnia. Siew kapusty chińskiej, czyli pak choi, wykonuje się wprost do gruntu lub na rozsadę.
Kapusta chińska, nazywana też często pak choi, pochodzi z Chin. W tym kraju jest uprawiana prawdopodobnie od V wieku. To mało wymagające i szybko rosnące warzywo. Plon zbiera się po około 50 dniach lub wcześniej, jeżeli jest uprawiane na tzw. baby pak choi. Uprawa jest łatwa. Może się jednak nie udać z powodu niewłaściwego terminu siewu.
Teoretycznie kapustę chińską można siać wiosną i latem. Lepszy jest termin letni! Wiosną bowiem kapusta chińska czasem wschodzi długo, jeśli jest zimno (optymalna temperatura wschodzenia to 15-20℃). Dlatego – zwłaszcza posiana wprost do gruntu – często nie zdąża wypuścić dużych liści przed pojawieniem się pędu kwiatostanowego, co ma miejsce od połowy maja (V), gdy dni stają się długie (około 15 godzin). Od tego momentu liście praktycznie przestają rosnąć i stają się mało smaczne.
Dlatego najlepiej siać kapustę chińską latem, gdy jest ciepło, dni są coraz krótsze, a noce – coraz dłuższe. Wtedy kapusta chińska nigdy nie zakwita i plon jest większy.
Kapusta chińska ma szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się do jedzenia na surowo, np. w sałatkach, oraz na ciepło, w daniach pieczonych, duszonych, zapiekanych, gotowanych.
Kiedy siać kapustę chińską
Kapustę chińską sieje się od razu do gruntu albo na rozsadę. Łatwiejsza jest uprawa z siewu wprost do gruntu.
Terminy siewu kapusty chińskiej do gruntu i w donicach na balkonie:
- Kwiecień – pierwsza połowa tego miesiąca
- Lipiec – druga połowa tego miesiąca
- Sierpień – pierwsza połowa tego miesiąca
Terminy siewu kapusty chińskiej z rozsady:
- Marzec – druga połowa tego miesiąca (rozsadę robi się w ciepłym pomieszczeniu i sadzi w gruncie w pierwszej połowie kwietnia na zbiór w połowie maja)
- Kwiecień – pierwsza połowa tego miesiąca (rozsadę robi się w ciepłym pomieszczeniu i sadzi w gruncie w drugiej połowie kwietnia na zbiór w drugiej połowie maja)
- Lipiec – druga połowa tego miesiąca (rozsadę sadzi się w gruncie na początku sierpnia na zbiór w pierwszej połowie września)
- Sierpień – pierwsza połowa tego miesiąca (rozsadę sadzi się w gruncie w drugiej połowie sierpnia na zbiór od połowy września)
Uwaga! Rozsadę kapusty chińskiej trzeba robić tak, by każda sadzonka była w osobnej doniczce. Używać można np. wielodoniczek lub jednorazowych biodegradowalnych (pojedyncze komory powinny mieć nie mniej niż 4×4 cm). Kapusta chińska nie najlepiej znosi przesadzanie z gołym korzeniem. Należy ją przesadzać z bryłą korzeniową.

Głębokość siewu
Kapustę chińską sieje się na głębokość 0,5-1 cm. Nasiona są drobne jak mak.
Gdzie siać
Kapustę chińską można siać w warzywniku, donicach, tunelach foliowych i szklarniach. To warzywo odporne na przymrozki do -5℃.
Stanowisko powinno być słoneczne. Znosi tylko lekkie zacienienie.
Jaka ziemia
Kapusta chińska najlepiej rośnie w ziemi żyznej, kompostowej lub w pierwszym roku po oborniku.
Kiełkowanie
Kapusta chińska wschodzi po 5-10 dniach w zależności od temperatury (szybciej, jeśli jest co najmniej 15-20℃). Siewki świetnie znoszą przymrozki (do -5℃).
Warto wiedzieć
- Nasiona kapusty chińskiej posianej wiosną dojrzewają w połowie lipca (VII). Można je zebrać i posiać w tym samym roku (od połowy lipca). Wzejdą i wydadzą plon, często większy niż z siewu wiosennego. Nasiona można też przechować do kolejnego sezonu. Warto pamiętać, że niektóre odmiany to mieszańce F1 i nie powtarzają cech roślin matecznych, np. Green Fortune czy Joi Choi.