Fasolnik chiński sieje się na przełomie maja i czerwca. Siew fasolnika chińskiego jest prosty. Nasiona, aby wzejść, muszą mieć ciepło.
Fasolnik chiński uprawia się dla smacznych strąków oraz nasion bogatych w białko, błonnik i witaminy. Jest jednorocznym pnączem.
Strąki fasolnika chińskiego są wyjątkowo dekoracyjne. Mają po około 50 cm długości. Przypominają spaghetti w kolorach zielonym lub purpurowoczerwonym (w zależności od odmiany).
Uprawa fasolnika chińskiego jest podobna do fasoli.
Siew fasolnika chińskiego trzeba wykonać w takim terminie, by nie zniszczył go wiosenny przymrozek. To warzywo jest nieodporne na mróz.
Termin siewu fasolnika chińskiego
- Maj – od 15 dnia tego miesiąca
- Czerwiec – do 15 dnia tego miesiąca
Uwaga! Można też siać fasolniki wcześniej – w marcu i kwietniu – w ogrzewanych szklarniach.
Głębokość siewu
Fasolnik chiński sieje się na głębokość około 2 cm.
Gdzie siać
Fasolnik chiński sieje się od razu do gruntu albo donic (np. na balkonie). Nasiona są niewielkie. Stanowisko musi być słoneczne.
Fasolnik chiński można siać:
- Pojedynczo – nasiona umieszcza się w dołkach po jednej sztuce co 10-20 cm. Odstępy między rzędami – około 50 cm;
- Gniazdowo – nasiona umieszcza się po jednym w dołkach co około 10 cm, ułożonych w gniazda co 20-30 cm. Odstępy między rzędami – 40-50 cm.
Jaka ziemia
Fasolnik chiński dobrze rośnie w ziemi przeciętnej lub żyznej. Najlepsza jest ziemia zasilona kompostem lub w drugim i trzecim roku po nawożeniu obornikiem.
Ziemia może mieć odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5).
Kiełkowanie
Fasolnik najlepiej kiełkuje w temperaturze 15-20 stopni Celsjusza (gleby). Trwa to zwykle 3-10 dni. To warzywo ciepłolubne. Pod tym względem ma podobne wymagania jak fasola.
Warto wiedzieć
- Strąki fasolnika chińskiego są w smaku podobne do fasolki, ale delikatniejsze. Nie włóknieją.
- Nadają się np. do gotowania, duszenia, zup.