Dynię sieje się do gruntu w drugiej połowie maja. Można też zrobić rozsadę doniczkową w kwietniu. Siew dyni jest łatwy.
Dynię uprawia się dla owoców: do jedzenia i dekoracji. Jadalne są także nasiona oraz kwiaty.
Dynia rośnie bardzo szybko. To jedno z największych warzyw. Pędy dyni mogą osiągnąć do 4 m długości. Owoce często ważą po kilkadziesiąt kilogramów.
Siew dyni jest prosty. Trzeba jednak KONIECZNIE pamiętać, że dynię niszczy najmniejszy przymrozek. Dlatego siew dyni musi być zrobiony w takim terminie, by nie zniszczył jej mróz, czyli po tak zwanej Zimnej Zośce (przypada 15 maja). Nasiona dyni KLIKNIJ TUTAJ
Na jedną dynię potrzeba minimum metr kwadratowy powierzchni w ogrodzie. Dynie można przycinać, by m.in. ograniczyć ich rozmiary.
Więcej o przycinaniu dyni CZYTAJ TUTAJ
Termin siewu dyni
Dynie można siać na dwa sposoby:
- Siew do gruntu – od 15 do 31 maja. Nasiona dyni umieszcza się po 1-2 sztuki w oddzielnych dołkach. Jeżeli wzejdą dwa nasiona, słabszą dynię trzeba usunąć.
- Rozsada – nasiona dyni sieje się do małych, osobnych doniczek od 20 do 30 kwietnia (IV). W doniczce można umieścić po 1-2 nasiona. Gdy wzejdą dwie dynie, słabszą trzeba usunąć. Rozsadę dyni wysadza się do gruntu pomiędzy w drugiej połowie maja lub nawet na początku czerwca (w zależności od pogody). Dynia nie lubi przesadzania! Dobrze toleruje tylko sadzanie z nienaruszoną bryłą korzeniową. Niezbędne elementy do rozsady KLIKNIJ TUTAJ
Głębokość siewu
Dynię sieje się na głębokość 2-3 cm.
Gdzie siać
Dynie sieje się od razu do gruntu albo osobnych doniczek (na rozsadę). Stanowisko musi być słoneczne.
Dynia nie powinna być siana obok warzyw dyniowatych, czyli arbuzów, cukinii, kabaczków, melonów, ogórków, patisonów.
Więcej o uprawie współrzędnej dyni CZYTAJ TUTAJ
Uwaga! Dynia potrafi się piąć po siatkach i kratkach. Jednak siew dyni przy podporach nie jest polecany. Owoce są tak ciężkie, że w takiej uprawie się urywają przedwcześnie i nie dojrzewają.
Jaka ziemia
Dynia dobrze rośnie w ziemi żyznej, próchniczej. Najlepsza jest ziemia solidnie zasilona kompostem lub w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem. Gdy ziemia jest słaba, owoce dyni są mniej dorodne.
Ziemia powinna mieć odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7). Warto wykorzystać miernik pH-metr glebowy elektroniczny
Kiełkowanie
Dynia najlepiej kiełkuje w temperaturze około 24 stopni Celsjusza. Jest wybitnie ciepłolubna! Trwa to zwykle 7-10 dni. Gdy temperatura jest niższa, dynia wschodzi dłużej.
Kiełkowanie dyni można przyśpieszyć przez moczenie nasion w wodzie, zanim zostaną posiane.
Warto wiedzieć
- W Polsce uprawia się kilka gatunków dyni. To dynia figolistna (Cucurbita ficifolia), dynia piżmowa (Cucurbita moschata), dynia olbrzymia (Cucurbita maxima), dynia zwyczajna i makaronowa (Cucurbita pepo). Siew dyni wszystkich gatunków jest podobny.