
Stara odmiana z korzeniami typu paluszki. Rzodkiewka French Breakfast jest lekko pikantna w smaku. Znakomita na przekąski.
Inne nazwy: Raphanus sativus French Breakfast, Rzodkiewka Flambeau, Rzodkiewka Flambo
Cechy: rzodkiewka z korzeniami typu paluszki (cylindryczna); w kolorze czerwonym z białym czubkiem
Korzenie rzodkiewki French Breakfast mają do 4 cm długości i około 1,5 cm średnicy. Ta odmiana ma korzenie małe lub średniej wielkości
Wysokość: około 15 cm
Ta odmiana ma niewielkie liście.
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu:
- Wiosna – od marca do pierwszych dni maja (III-V)
- Lato – sierpień (VIII)
Rzodkiewka French Breakfast jest zaliczana do odmian wczesnych, polecana do siewu wiosennego. Udaje się również z siewu letniego.
Głębokość siewu: 1 cm
Zbyt głęboki siew sprawia, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie.

Zbiór: po około 30 dniach od siewu
Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań
Rzodkiewka French Breakfast ma delikatny, lekko piekący smak. Zgrubienia korzeniowe są soczyste oraz białe w środku.
Można także jeść młode liście rzodkiewki French Breakfast. Nadają się m.in. do sałatek.
Stanowisko: słoneczne
W cieniu rzodkiewki nie zawiązują grubych korzeni.
Gdzie siać: grunt, donice, tunele foliowe, szklarnie, pod włókniną
Odmiana French Breakfast wyjątkowo dobrze rośnie w donicach.
Gleba: żyzna, próchnicza
Najlepsza jest ziemia nawieziona kompostem (jesienią lub wiosną). Dawka – około 5 kg kompostu na metr kwadratowy.
Ziemia nie może być świeżo wapnowana. Wapno zwiększa odczyn ziemi, a to sprzyja parchowi rzodkiewki. Na korzeniach pojawiają się wklęsłe plamy, wyglądające jak białe kratery albo krosty.
Podlewanie: umiarkowane
Nadmierne podlewanie rzodkiewek sprawia, że miąższ korzeni może stać się szklisty.
Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej
Jeżeli miejsce pod rzodkiewkę nie było zasilone kompostem, korzystnie jest przykryć nim nasiona przynajmniej po siewie.
Jeśli gleba jest słaba, w fazie 3-4 liścia można użyć nawozu naturalnego, na przykład na bazie odchodów dżdżownic albo gnojówkę z pokrzywy. Z powodu krótkiego okresu wegetacji lepiej unikać nawożenia sztucznego.
Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 3-4 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Nie ma skłonności do parcenia. Jest atakowana przez pchełki ziemne.
Warto wiedzieć
- Rzodkiewka French Breakfast to stara, francuska odmiana. Sprzedawano ją przed 1879 rokiem na paryskich targowiskach. Za czasów królowej Wiktorii (1819-1901) stała się popularna w Wielkiej Brytanii. Obecnie to amatorska odmiana uprawiana na całym świecie, m.in. jako rzodkiewka doniczkowa.