Przygotowuje się ją pod koniec zimy lub pod koniec wiosny. Rozsada kalarepy nie jest trudna do zrobienia. Nasiona szybko wschodzą.
Terminy siewu: 20 luty – 31 marca (na zbiór wczesny) oraz 1 – 30 czerwca (na zbiór późny)
Rozsada kalarepy z siewu wczesnego jego gotowa do sadzenia w gruncie, tunelu foliowym lub szklarni już w kwietniu (IV). Kalarepę z siewu późnego sadzi się w ogrodzie dopiero na przełomie lipca i sierpnia (VII-VIII).
Uwaga! Kalarepę teoretycznie można też siać w kwietniu, a nawet w maju (IV-V). Jednak uprawa kalarepy, tzw. letniej, jest trudna z powodu upałów. Trudniej utrzymać wilgoć w glebie. Kalarepki są zwykle mniej smaczne niż wiosenne i jesienne oraz mniejsze.
Ziemia: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna; najlepszy jest odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)
Rozsada kalarepy musi być systematycznie podlewana. Kalarepa dobrze znosi przesuszenie, ale brak wody to niższy plon i mniej soczyste zgrubienia korzeniowe.
Gdzie siać: skrzynki lub doniczki
Kalarepę zwykle sieje się skrzynek. Nasiona można wysiewać rzutowo, czyli rozsypać na powierzchni i przykryć ziemią. Inny sposób to zrobienie dołków, np. palcem lub patyczkiem i umieszczenie w każdym po jednym nasionku. Gdy rozsada kalarepy ma około 2 tygodnie, trzeba siewki przepikować do osobnych doniczek. Najlepsze są o średnicy 10-12 cm. Wszystko co potrzebne do rozsady można znaleźć.
W uprawie amatorskiej rozsada kalarepy może być robiona także od razu w doniczek. Wtedy nie trzeba kalarepy pikować. Ten sposób jest dobry, gdy uprawia się niewiele sztuk kalarepy (doniczki zajmują więcej miejsca na parapecie niż skrzynka).
Do każdej doniczki sieje się po 1-3 nasiona kalarepy. Gdy wzejdzie kilka kalarepek, zostawia się tylko jedną. Słabsze trzeba wyrwać lub przepikować do innych doniczek.
Stanowisko: słoneczne
Rozsada kalarepy musi być KONIECZNIE przygotowywana w słonecznym miejscu. To może być parapet w mieszkaniu, szklarnia, tunel foliowy, inspekt.
Głębokość siewu: 1-1,5 cm
Kalarepa wschodzi po 5-10 dniach.
Temperatura: 8-20 stopni Celsjusza
Rozsada kalarepy gdy wschodzi, potrzebuje wyższej temperatury (14-20 stopni Celsjusza). Potem lepiej rośnie w temperaturze około 12 stopni Celsjusza.
Starsza rozsada kalarepy dobrze znosi przymrozki do minus 4 stopni Celsjusza. Kalarepa nie lubi mieć za ciepło. Długo utrzymująca się temperatura poniżej 10 stopni Celsjusza (kilkanaście dni) może być przyczyną jarowizacji kalarepy, czyli przedwczesnego zakwitania.
Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej
Rozsada kalarepy powinna być przygotowana w dobrej, żyznej ziemi. Użyć można np. ziemi kompostowej.
Hartowanie: przynajmniej 7-10 dni przed sadzeniem do gruntu
Hartowanie polega na wynoszeniu rozsady kalarepy na zewnątrz. Wygodnie jest ustawić doniczki z kalarepką w inspekcie. Na w ciepłe dni inspekt się otwiera, a na noc oraz w zimne dni – zamyka.
Czas przygotowania rozsady: co najmniej 30 dni
Rozsada kalarepy jest gotowa szybciej, gdy ma odpowiednią temperaturę. Jeśli ma za ciepło, rośnie wybujała. Jeżeli zaś za zimno, dłużej kiełkuje i wolniej rośnie.
Sadzenie do gruntu: 20 – 30 kwietnia (z siewu wczesnego) oraz 1 lipca – 15 sierpnia (z siewu późnego)
Rozsada kalarepy dobrze znosi przymrozki do minus 4 stopni Celsjusza. Warunek: jeśli jest zahartowana. Gdy prognozowany jest większy mróz, kalarepę trzeba okryć, np. tekturowym pudełkiem, agrowłókniną, wiaderkiem.
Warto wiedzieć
- Kalarepę można uprawiać w donicach, jak roślinę ozdobną. Na balkonie szczególnie ładnie wyglądają odmiany kalarepy o fioletowych liściach. Doniczki na kalarepę powinny mieć pojemność co najmniej 10 litrów.