Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Por Baca – uprawa, smak, odporność
Por Baca to późna, polska odmiana. Zdrowo rośnie. Fot. Niepodlewam

Por Baca – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Smaczna, polska odmiana. Por Baca rośnie zdrowo i dobrze plonuje. Siew w marcu i kwietniu. Zbiór jest jesienią i zimą.

Por Baca to późna, polska odmiana. Zdrowo rośnie. Fot. Niepodlewam
Por Baca to późna, polska odmiana. Zdrowo rośnie. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Allium porrum Baca

Cechy: roślina dwuletnia, ale uprawiany jest jako roślina jednoroczna (por w drugim roku uprawy zawiązuje nasiona)

Por Baca to odmiana późna. Lubi chłód, najlepiej z temperaturą 18-22 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze znosi upały oraz przymrozki.

Wysokość: 100 cm

Rozmnażanie: nasiona

Por Baca wschodzi po 10-20 dniach. Nasiona najlepiej kiełkują w temperaturze od 16 stopni Celsjusza. W niższej temperaturze wschodzenie porów trwa dłużej.

Ma bardzo długi okres wegetacji – do zbioru nadaje się po około 200 dniach.

Pory Baca można siać na dwa sposoby

  • Siew do gruntu – nasiona sieje się na przełomie marca i kwietnia. Bardziej polecanym sposobem rozmnażania porów Baca jest rozsada;
  • Rozsada – nasiona sieje się w dwóch terminach:

Marzec – na zbiór późny (sadzenie w gruncie w maju i czerwcu)

Około 15 kwietnia – na zbiór zimowy (sadzenie w gruncie od 20 czerwca do 10 lipca)

Głębokość siewu: 1 cm

Nasiona pora Baca są drobne i czarne. Fot. Niepodewam
Nasiona pora Baca są drobne i czarne. Fot. Niepodewam

Zbiór: od jesieni do wiosny (w zależności od terminu siewu)

Zastosowanie: sałatki, dania duszone, zupy, zapiekanki, mrożonki

Do jedzenia nadaje się cała część nadziemna pora Baca – łodyga rzekoma oraz liście.

W smaku por Baca jest średnio ostry. Łodyga rzekoma jest średnio gruba, o długości około 20 cm.

Liście są grube, soczyste, bardzo smaczne. Mają średnio mocny zapach. To odmiana uniwersalna, nadająca się do różnych dań.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie siać i sadzić: szklarnia i tunel foliowy, warzywnik, donice

Por Baca dobrze rośnie w dużych donicach np. na tarasie lub balkonie.

Gleba: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)

Por Baca lubi nawożenie. Najlepiej rośnie w pierwszym i drugim roku po oborniku (szczególnie końskim). Jeżeli ziemia nie była nawożona obornikiem, można użyć kompostu.

Pory Baca udają się na stanowiskach np. po buraku, fasoli, grochu, kapuście wczesnej, ogórku. Unikać trzeba uprawiania porów po warzywach cebulowych.

Podlewanie: umiarkowane

Przekrojona łodyga rzekoma pora Baca. Fot. Niepodlewam
Przekrojona łodyga rzekoma pora Baca. Fot. Niepodlewam

Nawożenie: zwykle 2-3 razy w sezonie

Pierwsze nawożenie porów Baca wykonuje się 5 tygodni po posadzeniu w gruncie lub donicy. Kolejne nawożenie porów w gruncie robi się po 4-5 tygodniach, zaś porów w donicach – co tydzień.

W uprawie amatorskiej pory Baca najlepiej zasilać nawozami naturalnymi, np. z pokrzywy, odchodów dżdżownic, krowieńcem. Z nawozów mineralnych można użyć saletrę amonową.

Odporność na mróz: bardzo dobra

Por Baca doskonale znosi mróz do minus 15 stopni Celsjusza. Dzięki temu plonuje nawet zimą.

Choroby i szkodniki: odporny

Por Baca rośnie zdrowo. Jest odporny na rdzę porów.

Podczas wilgotnej pogody może być atakowany przez choroby grzybowe, jak alternaria pora i biała zgnilizna pora.

Ze szkodników mogą go atakować m.in. drutowce, miniarka porówka, pędraki, rolnice, śmietka cebulanka, wgryzka szczypiorka.

Korzenie pora Baca są bardzo mocne. Fot. Niepodlewam
Korzenie pora Baca są bardzo mocne. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Por Baca to odmiana polska, wyhodowana na początku XXI wieku.
  • Nazwa pora Baca nawiązuje do pasterzy owiec w Tatrach. Od wieków bacowie kierują wypasem. Podlegają im juhasowie. Istnieje też por Juhas – odmiana średniopóźna.
por por odmiany por odmiany polskie por odmiany późne
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleRzeżucha – uprawa i wymagania
Next Article Jodła koreańska Golden Glow – uprawa i odporność

Related Posts

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.